I år fyller Skoghalls Folkets hus-förening 100 år. I samband med jubileet ges en bok ut – om föreningen, om folkets hus i sina olika skepnader och inte minst om den numera avvecklade folkets park.
Idén till boken kom till i diskussion mellan Magnus Moberg, föreståndare vid Folkets hus och Jan-Olof Hesselstedt, och startade upp när den sistnämnde flyttade in sitt kontor på andra våningen i huset i slutet av 2013.
– Jag såg framför mig en broschyr. Med tanke på hur mycket jobb jag hade med min egen bok som kom ut förra året ville jag inte gräva ner mig för mycket. Men sedan blev det för svårt att begränsa mig, förklarar Jan-Olov.
Arbetet med Folkets hus-boken påbörjades på allvar för cirka ett år sedan.
– Först gick jag igenom hembygdsföreningens arkiv och kopierade alla bilder och tidningsurklipp de har.
I ett tidigt skede tog Jan-Olof också kontakt med Lars Andreasson som har goda kunskaper om det gamla Skoghall och särskilt Folkets hus och Skoghallsparken.
– Vi bor i samma höghus på Tallvägen. Eftersom Lars har lite svårt att gå hade vi ett system där jag lade en lapp med frågor i hans brevinkast. Några dagar senare fick jag tillbaka en betydligt större lapp med svar. Lars har också varit väldigt behjälplig med att namnge personer och spåra släktingar till de som inte finns med oss längre.
Via Värmlandsarkiv gick Jan-Olov Hesselstedt igenom mängder av protokoll från Folkets hus-föreningen. Han har också pratat med många tidigare ordförande och föreståndare. Och därtill andra som på olika sätt har haft intressen i föreningen och huset.
– Tidigare var Socialdemokraterna väldigt förknippad med Folkets hus. Och det fanns också en misstänksamhet från andra partier om att (S) drog fördelar av verksamheten här.
Boken tar bland annat upp turerna kring byggandet av det nya biblioteket i mitten av 1990-talet.
– Det gick så långt att Moderaterna lade en motion i fullmäktige om att stoppa bygget. Men nu i efterhand är alla överens om att biblioteket var en bra investering.
Föreningen hade också en betydande del av sin verksamhet i Folkets park med stor inomhusdansbana, servering och parkområde.
– Parken gick över i kommunal drift 1968, men då hade det inte varit verksamhet där på flera år. Dansbanan och scenen användes bland annat till förvaring av båtar och traktorer, det såg för jäkligt ut. Det enda som finns kvar är utomhusscenen från 1937.
Fakta/bildtext: Folkets hus-föreningen bildades 1916. Tre år senare stod det första Folkets hus klart (på platsen finns numera posten och Cleveträffen). Det nuvarande Folkets hus stod klart 1928 och hade från början entrén vänd ned mot Clevevägen. Efterhand har huset byggts till i omgångar: 1960 stod delen som rymmer restaurang och kontor klar, och 1978 byggdes dagens köks- och serveringsdel.