45 år i samma butik blev det för Birgitta Vestlund, som gör sin sista dag på Ica Skoghall dagen innan midsommarafton. I mitten av 60-talet började hon jobba på Kraves livs och sedan dess har hon följt med till nya lokaler, via Ica-tummen och till det nuvarande Ica Skoghall.
– Det är roligt att man har trivts så bra på samma ställe, säger hon när Hammarönytt tittar in för att gratulera till pensionen.
Birgitta Vestlund började arbeta på matvarubutiken Kraves Livs när hon var 16 år gammal. Butiken drevs av handlaren Gunnar Krave och huserade i början av 60-talet i Ortopedtekniskas nuvarande lokaler.
– Mamma brukade handla där och de frågade henne om jag hade arbete, berättar hon. Det var lättare att få arbete då än vad det är i dag och jag hamnade i affären efter skolan.
1974 byggdes lokalen som i dag är Ica Skoghall och 1977 tog handlaren Lars-Göran Swenson över och startade Ica-tummen (med slogan ”Sätt tummen på priset”). Men då hade Birgitta tagit ett uppehåll i karriären.
– Jag sade upp mig när jag fick barn och så hade jag tänkt göra något helt annat, berättar hon. Men då ringde de och frågade om jag kunde komma tillbaka och hjälpa till vid inventeringen.
Birgitta fick sedan förfrågan om hon kunde börja jobba igen och sedan dess har hon varit kvar.
Mycket har hänt på de år som Birgitta har varit yrkesverksam på Skoghall. 1994 lämnade Lars-Göran Swenson över till Torbjörn Andersson som drev det i fem år innan nuvarande butiksägaren Urban Svensson tog över 1999. Det har även skett tre stora ombyggnader under åren som gått: ombyggnaden till Ica-tummen 1977, en utbyggnad för att svara på Bergviks etablering 1984 och den senaste som skedde förra året.
– Butiken är nog ungefär dubbelt så stor nu som när den byggdes, säger Birgitta. Hon berättar också att arbetsprocesserna har förändrats markant.
– Det var mer personal förr. Det var mycket att göra då också, men det är skillnader i tempot, det var lite lugnare då. Sen var det kunder som ringde och beställde varor så vi fick göra långa listor och så hade vi springpojkar som körde ut varorna på cyklar. Kunderna kom in och betalade i efterhand. Vad jag kommer i håg var det mycket att man handlade på kredit, det var nästan lite fint att göra så.
Till charken fick man in djurkroppar och man hade en styckmästare anställd i butiken. Öppettiderna har det också hänt en del med.
– Vi öppnade klockan nio, stängde klockan sex och så hade vi stängt för en och en halv timmes lunch, säger Birgitta.
Under åren har hon hunnit jobba inom alla avdelningar inom butiken förutom charken och bageriet. Sedan 1999 har hon varit ansvarig för specialavdelningen och nu när hon ger sig ser hon fram emot att få disponera över sin egen tid.
– Jag sköter ekonomin på AV-reklam och det tänker jag fortsätta med, säger hon. Jag har tänkt resa och jag har två små barnbarn som jag ska umgås med. Jag har alltid något på gång och jag känner mig inte som en pensionär.
Urban Svensson berättar att personalen kommer att ställa upp i Karlstad stadslopp för att avtacka Birgitta och även att den blivande pensionären kommer att bjuda på kaffe och tårta på torsdagen den 21 juni då hon gör sin sista arbetsdag.