Appar för både gott och ont

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: KRISTINA

Mars månad är här och våren borde vara på ingång. Den känns dock avlägsen när, i skrivande stund, snön ligger decimeterdjup utanför huset. 

Vi får hoppas på sol och varma vindar så kanske våren vågar sig fram snart. Med värmen och de allt längre dagarna vaknar tyvärr även buset upp. Hittills har det varit lugnt här i kommunen när det gäller anmälda brott men det kan ju ändras fort. 

Något som blir vanligare och vanligare här i kommunen är ungdomar som röker Vapes. En Vape är en e-cigarett där man andas in en ånga som produceras av en förbrännare. För att få köpa och använda dessa måste man ha fyllt 18 år. Tyvärr måste jag säga att jag sett många under 18 som sippar på dessa. Det man ska tänka på att detta kan vara inkörsporten till tyngre droger som cannabis, kokain, amfetamin, tramadol med mera. Och ungarna kommer över dessa droger allt för lätt. Drogmarknaden har blivit väldigt lättillgänglig.

Till dig förälder ber jag dig att vara extra engagerad i vad ditt barn gör, även det som sker via internt, telefon och appar.  Snapchat är till exempel en sådan app där drogförsäljare når ut till sina kunder. Och de struntar i hur gammal kunden i fråga är. Se sedan efter var ni har er alkohol och era starka mediciner. Medicinskåpen kan ju faktiskt innehålla sådant som kan få förödande konsekvenser om medicinerna tas på fel sätt.

Att den psykiska ohälsan ökar bland våra barn och ungdomar vet nog de flesta av er om. Det
pratas högt om det i massmedia och situationen på landets BUP-
mottagningar beskrivs ibland som katastrofal. Tyvärr mynnar det ut i att många försöker lösa sin situation på egen hand. Många gånger med självmedicinering som kan gå käpprätt åt fel håll.    

   Vi i polisen kommer då och då ut på larm där vi hittar drogade ungdomar. Visst, vi hjälper dem hem eller till sjukhuset men den hjälpen ligger liksom sist i kedjan. Då har det gått för långt och samhället och föräldrar hade behövt reagera tidigare.  

    Det är ju känt sen gammalt att tonåringar kan vara tjuriga, trötta och allmänt stingsliga men var snäll och håll koll på om det beteendet blir onormalt. Som förälder kan ni ta kontakt med socialen och ställa frågor för att få en del frågetecken uträtade. Bättre att ringa det där samtalet innan misstankarna blir verklighet.

Medans mina telningar busbrottas i rummet bredvid med skratt som slår i taket tar jag igen mig raklång på soffan. Som sällskap har jag katten Tilla som ligger och spinner på min mage. Jag undrar stilla om livet ändå inte är ganska härligt ändå.

TA HAND OM VARANDRA!

// Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.