Striden om Annebergsbarnens rätt till skolskjuts fortsätter.
Vid april månads kommunfullmäktige föreslog Mattias Joelsson (Kd) att gränsen sänks från tre till två kilometer.
Förslaget hade dock inte tillräckligt stöd bland fullmäktiges ledamöter. Men avslaget skedde inte helt utan strid.
– Det kan ju verka som en motsägelse att hävda att det är miljövänligt att sätta in ytterligare bussar men det här handlar både om trafiksäkerhet och faktiskt om miljön också. Men framför allt handlar det om att vara konsekventa gentemot forskning och expertis. Barn är mogna att cykla till skolan från tio- till tolvårsåldern. En majoritet av de svenska kommunerna har två kilometer som en avståndsgräns för barn i de lägre årskurserna. Det finns ingen som tror att barn själva skulle gå tre kilometer till skolan enkel väg. Konsekvensen blir att man åker bil med sina föräldrar. För det är väldigt få föräldrar som cyklar tre kilometer med sina barn, särskilt om skolan är åt fel håll i förhållande till var jobbet ligger.
Enligt motionssvaret från bildningsförvaltningen skulle en avståndsminskning möjliggöra skolskjuts för ytterligare cirka 150 barn. Men enligt Mattias Joelsson utgår den beräkningen från att ”barnen går på de skolor de gör just nu”:
– Så måste det ju inte vara. Det är bra att barn har kort väg till skolan, det tror jag alla är överens om. Ju mindre du är, desto kortare väg.
Mattias Joelsson passade också på att lansera en idé om att flytta högstadieeleverna vid Hammarlunden till Hammarö Utbildningscenters gamla lokaler.
– Runt Hammarlunden bor det otroligt mycket barn. Och där växer det upp ett nytt område; Rosenlund, med en massa hus och massa familjen som ska ha sina barn i skolan.
Lillemor Larsson (V), bildningsnämndens ordförande, betonade att barnen redan idag anvisas plats vid den närmaste skolan samt är beräkningen på 150 barn troligen är i underkant.
– Dessutom har vi en sådant ekonomiskt läge i kommunen just nu att jag inte, med bästa vilja i världen, skulle lägga en sådant förslag. Samtidigt vill jag säga att vi har många bra gång- och cykelvägar. Och det är föräldrarna som enligt lag har ansvaret för barnet väg till och från skolan, inte kommunen.