Bergh Fabrics AB har funnits på Nolgård sedan mars i år och företaget har satsat stort på att ligga i framkant när det kommer till digitalt textiltryck. Med en mångmiljonsatsning på nya maskiner hoppas de att kunna utmana textilmeckat Borås.
Företaget Bergh Fabrics är sprunget ur sitt nuvarande systerföretag Kortdesign som ägs av makarna Pierre och Anna Sjöberg. 2008 började man satsa på textiltryck i liten skala och för två år sedan bildades Bergh Fabrics där även Fredrik Leek är delägare.
– Tanken från starten var att rikta sig till privatpersoner och småföretagare, säger Fredrik. Det fanns nästan inga som tryckte digitalt och vi trodde att behovet fanns.
Fördelarna med digitalt textiltryck är många, bland annat finns möjligheten att trycka fotografier vilket inte var möjligt med traditionella metoder. Dessutom kan man markant sänka priserna.
– Man kan byta mönster och använda obegränsat antal färger utan extra avgifter, säger Fredrik. Vi kan printa små volymer utan att det blir för dyrt och det kunde man inte tidigare.
Strax efter att företaget flyttat till Nolgård, från de gamla lokalerna på Sätterstrand, investerade man stort i nya maskiner.
– Vi sa att antingen tickar vi på i långsam takt eller så satsar vi, säger Fredrik. Våra gamla maskiner använder pigmentfärger, men de nya trycker med reaktiv färg. Reaktiv färg går in bättre i tyget och man kan få starka, klara färger och becksvart vilket inte går med pigmentfärger.
De nya maskiner är också avsevärt mycket snabbare och istället för tidigare sex meter i timmen kan man nu trycka upp till hundra meter i timmen.
– Det har gjort att vi kan sänka våra priser och ge oss på större företag. Att vi trycker med reaktiv färg digitalt är vi dessutom ensamma om i Norra Europa.
Nu försöker företaget utveckla sig och hitta nya marknader.
– Vi satsar mycket på våra naturmaterial, säger Fredrik. Vi kan trycka på ull, tunna sidentyger och nylon och det kan ingen annan, säger Fredrik.
Företaget har i dag fyra medarbetare och arbetar med designers och inredare över hela norra Europa.
Bildtext: Pierre Sjöberg, Fredrik Leek och lärlingen Annmari Stoltz vid en av de nya maskinerna.