Bland klänningar, kaffekoppar och integrationsarbete – Röda Korset gör mycket för att hjälpa alla

Text: JONATHAN  Foto: CHRISTINE

1863 grundades Röda Korset av schweizaren Henry Durant. Den humanitära hjälporganisationen har idag knappt 100 miljoner volontärer och medarbetare runt om i världen. Två av dem håller i trådarna på Hammarö. Vi har träffat dem i Röda Korsets lokaler i centrala Skoghall.

Trender kommer och går. 2017 är det hett att köpa begagnat och spara på vårt klots resurser. Hellre en välanvänd klänning än en nyinköpt som ser ut som alla andras och hellre en visp för fem kronor än en fabriksny för sjuttiofem. Att gå på loppis är det nya helgnöjet för många och orkar man inte vänta så finns det mängder av second hand-butiker att strosa runt i.

I Röda Korsets butik i Björk´s gamla lokaler råder ordning och reda. Husgeråd på ett ställe, kläder på ett annat och leksaker i ett eget hörn. Agneta Andersson är övertygad om att även kunder som gillar begagnat vill ha en tydlig struktur när de shoppar.

– Vi är ju flera som arbetar här och var och en har sitt område att se över, säger Agneta Andersson som är butiksansvarig. En person ansvarar för porslin, en för textilier, en för kläder. Det gör att det inte blir så rörigt i butiken. Man ska som kund inte behöva hitta kaffekoppar på fem ställen.

Agneta Andersson är uppväxt i Bergslagen. Arbetade först som sjuksköterska för att sedan utbilda sig till vårdlärare. Skola, vård och omsorg – tre ledord i Agnetas liv. Att engagera sig i Röda Korsets verksamhet kom naturligt.

– Jag har ett stort människointresse, berättar Agneta. När jag var liten lekte jag sjuksköterska och mina dockor var patienter. Jag har tyckt väldigt mycket om mina olika jobb inom vård och omsorg och butiken vi driver här är en social plats för många. Här träffas man och fikar tillsammans. Jag tror många skulle sitta ensamma hemma vid köksbordet om vi inte hade vår verksamhet här. Till oss kommer alla sorters människor. Vi har födelsedagskalas och blöjbyten och en del tar färdtjänst hit för att umgås. Jag vet att vi betyder mycket för många i Hammarö kommun.

Cafégästen och Röda Korsets styrelsemedlem Gerd Finnstam sammanfattar känslan av att kunna träffas i butikslokalen.

– Det är väldigt kravlöst här. Alla känner sig välkomna.

Butiken har funnits i knappt fem år, den lokala Röda Korset-organisationen sedan 1945. Även om det var en nervös start och en rätt stor process att få igång butiken har det gått över förväntan. Omsättningen har ökat för varje år och Agneta tror sig veta varför det bara går framåt.

– Man måste börja i liten skala, säger Agneta. Och alla som arbetar här hos oss gör det frivilligt utan ersättning. Det kan vara ett pussel med arbetsschemat ibland men om man planerar i god tid brukar det inte vara några problem. Och vi som arbetar här har erfarenheter från tidigare yrkesliv på olika sätt. Butiken är ju en arbetsplats och då är det bra att veta hur en arbetsplats ska fungera. Då blir det bäst för alla.

Det är ett ständigt flöde av saker till butiken. Dödsbon står för mycket men Agneta ser också att en del kunder köper saker som sedan kommer tillbaka. Möbler hanteras inte i butiken på grund av platsbrist.

– Vi måste ha ett bra flöde, säger Agneta. De områdesansvariga har en uppgift att gallra ut sådant vi inte kan sälja och vi måste ha hyfsat låga priser då vi har en verksamhet som inte kan samla på hög. Allt som kommer in måste säljas ganska snart. Kläder, glas och porslin är det som går bäst. Tavlor blir oftast hängande, men de fungerar som inredning i vår lokal.

Om Agneta Andersson är förste kvinna i butiken med många års erfarenhet så är Monica Sturegren lokalavdelningens nytillträdda ordförande. På sex månader gick hon från nyrekryterad till flyktingsamordnare i kommunens volontärinsatser. Monicas arbete blickar vidare ut från butikens verksamhet och det finns mycket att göra.

– När flyktingarna kom under hösten 2015 var det många som engagerade sig i hjälparbetet och en av mina främsta uppgifter kommer att bli att försöka få dem att fortsätta engagera sig i Röda Korsets arbete, säger Monica Sturegren. Även om flyktingströmmen har minskat så har inte behoven minskat. Nu när våra nya vänner ska bygga upp sina nya liv i Sverige börjar det verkliga integrationsarbetet. Det kräver ännu mer engagemang och tålamod och då är det lätt att tappa volontärer. Jag önskar kunna förmedla exakt hur mycket det ger att dela med sig av sin tid, kunskap och trygghet. Att se en människa resa sig från en traumatisk bakgrund och börja få fotfäste i livet är en fantastisk erfarenhet. Och du får massor av nya vänner och insikter på köpet.

Även om strömmen av flyktingar har varit i fokus de senaste åren så tycker Monica att det är viktigt att komma ihåg varför Röda Korset finns.

– I dagens Sverige har vi många andra grupper som också behöver stöd. Vi får inte glömma bort att hjälpa alla som behöver hjälp. Inte bara flyktingar. Röda Korsets grundprinciper – att hjälpa den som behöver hjälp oavsett vem, varför, när, var och hur – måste alltid komma först.

Röda Korset är en global organisation och agerar globalt. Men Monica Sturegren ser också vikten av att hjälpa till lokalt.

– Röda Korset på Hammarö har genom åren skänkt mycket pengar till internationella projekt, exempelvis globala katastrofinsatser, berättar Monica. Men nu har plötsligt de humanitära behoven i vårt närområde ökat och vi måste börja prata om vikten av att avsätta pengar till lokala insatser. Vi behöver jobba lokalt med ett globalt perspektiv helt enkelt.

Att sälja saker i en butik är viktigt för alla lokala Röda Korset-organisationer. Det kräver sin personal och inte sällan är de som ställer upp med tid och engagemang äldre eller pensionärer. Det är en utmaning att rekrytera nya till att ställa upp med sin tid. Monica Sturegren har planer för att få fler yngre att ansluta sig.

– Vi kommer att arbeta med att anpassa vår verksamhet för att tilltala fler medmänniskor i vårt samhälle. Det traditionella upplägget med medlemskap och att kunna avsätta mycket tid måste ses över så att vi kan få fler unga människor som är mitt i livet att engagera sig. Tidigare har det endast fungerat att jobba som volontär efter karriär och barn och därför har medelåldern varit ganska hög inom vår verksamhet. Lösningen tror jag är att hitta fler som kan lägga lite tid än få som lägger mycket. På så sätt kan vi hitta nya vägar och få en bredare kompetens inom Röda Korset på Hammarö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.