Den 31 mars gick det allra första Skoghallskalaset av stapeln. Liveframträdande från Gretas orkester varvades med shopping och godisutdelning från Elefanton och Micke Jakobsson från arrangörerna Klara event var nöjd med dagen.
– Det har funkat jättebra, det har varit varierande besökare, säger han.
Initiativet till Skoghallskalaset kommer från Skoghalls centrumföreningen, men arrangemanget stod Karlstadsbaserade Klara event för.
– Det har varit väldigt roligt att lära känna alla duktiga och drivna företagare, det är tack vare dem som det här kan genomföras, säger Jakobsson.
Han berättar också att evenemanget återkommer till hösten och att man via kalset vill locka utifrånkommande till ön.
– Tanken är att få hit folk som inte nödvändigtvis åker hit annars.
Men vädergudarna var inte riktigt på
Skoghallskalasets sida. Trots att solen sken från en klarblå himmel blåste det halv storm med vindtemperaturer som hade fått isbjörnar att dra sig tillbaka för vintern. Micke Jakobsson menar dock att vädret hade sina fördelar.
– Det är ju bara en anledning till att gå in i butikerna, säger han.
Och det var ändå en lyckad dag, inte minst för barnen som hade både Chaos events gladiatorspel och Elefanton som delade ut godis.
– Elefanton har också premiär i dag, men han kommer att återkomma.
Under dagen fungerade Starboys fronfigur Johan Östling som konferencier och bandet Gretas orkester underhöll med hög intensitet trots de svala temperaturerna.
Även Hammarönytt fanns på plats för att dela ut kaffe, kaka och purfärsk tidning till frusna Hammaröbor.
På allmän begäran publiceras här receptet på Hammarönytts kakor.
Ugn: 175 °C
20 stor kakor eller 40 lite mindre
185 gram smör eller margarin
4 deciliter farinsocker
1 ½ deciliter strösocker
2 teskedar vaniljsocker
2 ägg
6 ½ deciliter havregryn
3 deciliter vetemjöl
1 tesked bikarbonat
1 ½ tesked salt
200 gram mörk choklad
1 deciliter torkade bär, till exempel russin, blåbär eller tranbär
Blanda smöret med farin- och strösockret till en jämn smet. Tillsätt äggen, lätt uppvispade. Blanda mjöl, salt och bikarbonat och tillsätt mjölblandningen i smeten. Rör om och tillsätt havregrynen. Hacka chokladen grovt och blanda i den i smeten tillsammans med russinen. Forma smeten till platta bollar på en pappersklädd plåt och grädda mellan 10 – 15 minuter eller tills kakorna flytit ut och fått fin färg.