Text: JONATHAN Foto: PRIVAT/CHRISTINE
Vi sitter inomhus och pratar men det fläktar ändå friskt kring Maria Åhgren. Positiva vindar. Det gör ju gärna det kring personer som utstrålar mycket energi och alltid finner en lösning på det omöjliga.
Maria Åhgren är en äkta norrlänning. Född i Funäsdalen och uppväxt i Östersund med den svenska fjällvärden runt hörnet. En ganska bjärt kontrast till skärgårdskommunen Hammarö och Båtvägen som adress kan man tycka. Maria har dock funnit likheter.
– Det karga landskapet finns även här kring Vänern, resonerar Maria Åhgren. Inga fjäll naturligtvis men klipporna och vattnet påminner en del om mina hemtrakter. Mer än man kanske tror.
För att få ordning på Marias bakgrund så tar vi ett lappkast tillbaka till Norrland. Med skidturismen i närheten var steget till hotellbranschen inte långt. Maria läste turism på högskolan och arbetade extra i en skidanläggning. Känslan för ledarskap har alltid funnits och Maria fick snabbt nytt och utökat ansvar när det vankades omorganisation. Ena dagen var hon bartender, nästa dag stod det barchef på namnbrickan.
– Jag har alltid varit en naturlig ledare, berättar Maria Åhgren. Redan när jag gick i grundskolan så var jag ordförande i en massa olika sammanhang. Allt jag har gjort har jag gjort som ledare och är man en ledare så får man automatiskt chefsupp-drag. Så är det.
Goda ledaregenskaper ger oftast ringar på vattnet. Man får ett bra rykte som skvallrar om att saker och ting blir gjorda i en bra arbetsmiljö. När det var dags att flytta till Hammarö hade Marias ledaregenskaper redan hunnit till Karlstad. Maria sökte och fick tjänsten som Vd på Hotell Bilan.
– Alla våra vänner hade börjat röra på sig och söka sig till sina hemorter, berättar Maria. Det blev dags att flytta även för oss. Min man är massör med egen firma så för honom var det enkelt. Men jag behövde ju ett arbete. Hotell Bilan var ett extremt kul jobb och jag älskade Choice-kedjans sätt att arbeta på. Efter sju år på Bilan så började jag på Plaza som då var ett Radisson-hotell.
Det har alltid hänt saker kring Maria Åhgren. Hon är så som person. Att sitta och stirra på hur konkurrenterna tar för sig har aldrig varit Marias melodi. Att ta för sig så mycket det går är mera i linje med hur Maria Åhgren fungerar. Och då kan man till och med få uppmärksamhet från en norsk miljardär.
– När jag började på Plaza så såg jag snabbt till att det blev ett Choice-hotell istället, förklarar Maria på ett sätt som får det att låta som det enklaste i världen.
– Då blev Petter Stordalen intresserad av att köpa hotellet. Och så blev det.
Med en avslutad affär i hamn så kom den inte helt ovanliga medelålderskänslan smygande. Frågan om det verkligen var det här Maria ville syssla med gnagde allt mer. Det var dags att göra något annat. Maria startade eget företag och genomförde olika uppdrag. Bland annat var Maria projektledare för Landsbygdsriksdagen. Ett jätteevenemang som genomförs vartannat år på olika platser runt om i Sverige. När Maria basade över projektet så var det Sunne som var värdstad.
– Det året stod det elkraft och service på agendan, berättar Maria. Jordbruksministern kom. Näringsministern kom. Och därtill en mängd organisationer som håller landsbygdsfrågorna högt. Min uppgift var att sätta ihop ett program och genomföra det. Jag lärde mig jättemycket av Landsbygdsriksdagen och fick samarbeta med några av de bästa inom ledarskap.
Marias telefon slutar aldrig att ringa. Under hela intervjun ligger den och surrar på en fönsterhylla. Det hör till vardagen som ledare. När Landsbygdsriksdagen var över surrade det återigen i telefonen. Som vanligt. Örebro kommun ville ha hjälp med att få ordning på sin anläggning i Ånnaboda.
– Mitt uppdrag var att sätta Ånnaboda på kartan, marknadsföra det och sedan se till att det blev sålt berättar Maria. För att få snurr på verksamheten sökte jag upp lokala aktörer för att få till samarbeten. Att samarbeta är ofta nyckeln till bättre ruljans och ekonomi. Om jag har en pott med pengar och tio andra har varsin pott med pengar så har man helt plötsligt ganska mycket pengar. Dessutom kan man hjälpas åt med själva arbetet och då blir allt mycket enklare. Att få till en tjugotvå mil mountainbike-bana i skogarna kring Ånnaboda hade jag exempelvis inte klarat av på egen hand.
Återigen låter Maria Åhgrens lösningar busenkla. I praktiken ligger det naturligtvis mycket jobb bakom men faktum kvartstår. Tillsammans mäktar man med så mycket mer. När Ånnaboda var redo för försäljning så var det dags för Maria att flytta sitt skrivbord till Årjäng. Det skuldtyngda hotellet strax intill E18 hade inte sett positiva siffror på många år. Utmaningen blev stor och trots ett ihärdigt arbete så ville det inte riktigt lyfta för hotellet. Årjängsborna ville ha sitt hotell – ägarna ville driva flyktingförläggning och tjäna pengar. Det var en svår nöt att knäcka men lösningen blev att Årjängs kommun köpte fastigheten. Vid en upphandling av driften av hotellet förlorade Maria och såg sig om efter ett nytt arbete. Den nya adressen blev Dömle Herrgård och den positiva känslan infann sig direkt.
– Dömle Herrgård har starka ägare som har renoverat för mycket pengar, säger Maria. Man var bra på konferenser, maten hade ett gott rykte och norrmännen älskar att ha sina bröllop på herrgården. Men det saknades ett värdskap på herrgården. Det behövdes en tydlig representant för anläggningen och det är något som jag arbetar med. Sedan ska vi satsa mycket på olika paketlösningar. Golf, Gamla kraftstationen och närheten till Lars Lerins museum i Karlstad är sådant som lockar besökare. Med en golfbana precis i närheten vill vi få våra gäster att stanna längre än en natt.
Många av er som läser det här har en koppling till Dömle herrgård. Tänk efter så minns ni säkert en övernattning i samband med att ni blev torra bakom öronen och konfirmationsdagen firades. Hammarös konfirmandläger var inte sällan placerade till just Dömle herrgård.
– Den byggnaden bygger vi just nu om till Frugården, avslöjar Maria Åhgren. Det kommer att bli en maskulin inredning i kontrast med själva herrgårdsbyggnaden. Träpanel, tegelväggar och en lite ruffigare stil. Vi hade en namntävling för byggnaden och fick otroliga 320 förslag. En person från Hammarö kläckte namnet Frugården och det passar perfekt.
Trots ett späckat schema på sina arbetsplatser har Maria Åhgren alltid lyckat finna tid för engagemang kring idrottsfrågor rörande barn och ungdomar. Och erfarenheten från jobbkarriären har gett Maria ett hyfsat artilleri att använda mot kommunpolitiker i det ständiga påverkansarbetet. Vill Maria ha ett resultat så blir det ett resultat. Så har det alltid fungerat kring henne. När Mörmoskolans idrottshall hade passerat sitt bäst-före-datum alldeles för länge klev Maria Åhgren in som ordförande i innebandyföreningen. Hammarö kommun visade sig vara en svårflirtad motståndare. Marias slughet hade de dock underskattat. Och det rejält.
– Vi kunde inte använda hallen på Mörmon längre. Barnen fick allergiska reaktioner av den dåliga luften och mögelskadorna som fanns där, säger Maria. Jag bjöd in de som bestämmer till ett möte i omklädningsrummet men ”glömde” att vädra ut mögellukten först. Då tog det spjärn i kommunhuset. Den nya hallen tillför så mycket till Hammaröborna och att vi som förening drev igenom det bygget är jag mycket stolt över.
Maria bjuder på ett smittande skratt under vårt samtal och en kopp riktigt gott kaffe.
Maria står bredvid en av husets favoritmöbler, en knallröd divan, som passade extra bra i den tillbyggda delen av huset.
En plats som bitvis känns som att sitta utomhus fast inne.
Bilden till vänster nedan är tagen i en glaciärgrotta vid Storebjörn ett berg i Jotunheimen, Norge. Maria firades ner i en glaciärspricka och kröp in i grottan. Detta ingick i ett utbildningsprogram som gick ut på att nå sina drömmar och våga mera. Bilden längst ner visar klättringen på väg upp.