Engagemang och gemenskap på Tassen

Text och foto: KRISTINA

1986 startade en grupp familjer föräldrakooperativet Tassen i Hammarö för att lösa bristen på förskoleplatser. Genom ett gemensamt engagemang och ett starkt lokalt stöd växte Tassen fram till en uppskattad och etablerad förskola. I dag är föräldrakooperativet en plats där både barn och vuxna är delaktiga i verksamheten, och där den starka gemenskapen skapar en trygg och inspirerande miljö för alla.

När Lena Larsson, Margot Wallström och Kerstin Hjalmarsson upptäckte att det fanns för få förskoleplatser i kommunen, gick de ihop med sina familjer och startade föräldrakooperativet Tassen redan 1986. Efter att ha gått ut med frågan bildades en startgrupp på tio familjer, och de köpte en villa som de gjorde om till förskola, och Hammarö kommun stödde initiativet. De anställde utbildade pedagoger och en föreståndare. I början var det föräldrarna själva som lagade maten till barnen, men ganska snabbt anställdes en person för att ta hand om den uppgiften. 

Vi träffar Emma Jakobsson och Filip Lejonberg som båda har barn på förskolan. Emma har pratat med Margot Wallström för att få en in-blick i hur det hela började. Emma skrattar och berättar att Margot körde dit möbler från hemmet i början, vilket hon själv också har gjort.

I dag är föräldrakooperativet Tassen en etablerad verksamhet som har funnits i nästan 40 år. Tassen följer Reggio Emilia-pedagogiken, en metod som fokuserar på att skapa en inspirerande och stödjande miljö där barnen får möjlighet att utvecklas till självständiga och kreativa individer. Här utgår lärandet från barnens egna intressen och nyfikenhet, och pedagogerna arbetar tillsammans med barnen för att utforska världen.

Här finns endast en avdelning med en åldersblandad grupp där de äldre barnen tar hand om de yngre, och de yngre ser upp till de äldre. Det känns som en trygg och personlig miljö där alla känner varandra. I vissa projekt delas barnen upp efter ålder, men mycket görs ihop. 

Föräldrarna är delaktiga i verk-samheten genom att leda föreningen och ta ansvar för förskolans lokaler, vilket ger dem en nära inblick i och möjlighet att påverka verksamheten. Deras insatser handlar främst om städning och vikarietid, vilket i genomsnitt innebär några få timmar per termin.
– När pedagogerna har planeringstid går vi in och arbetar ett par timmar, då tillsammans med en vikarie. Det blir max ett par gånger per termin bara. Då lär man känna alla barnen, och de oss. Och ungefär tre gånger per termin får vi städa också, berättar Filip.

I en app kan föräldrarna boka upp sig för planeringstid och städning när det passar dem.

– Vissa familjer har lättare än andra att kunna ta planeringstid, så då byter vi med varandra, berättar Emma som inte tycker att tiden hon lägger ner känns betungande. Man får så mycket tillbaka, man lär känna pedagogerna, de andra föräldrarna och speciellt barnen, det är väldigt värdefullt, speciellt nu när Noel har börjat ta hem kompisar efter förskolan, fortsätter hon.  

För Emma och Filip, som båda flyttade till Hammarö med sina respektive familjer, har Tassen blivit en plats som erbjuder både engagemang och gemenskap. Just att få inblick i verksamheten och engagera sig i sina barn har varit viktigt för Filip Lejonberg. 

– Och så ville vi få ett sammanhang, så för oss har det varit guld. Det har blivit som ett andra hem för oss allihop, berättar Filip. 

Och Emma Jakobsson håller med. 
– Det var lite samma för oss som flyttade hit från Göteborg. Vi hade vårt första barn på ett personalkooperativ där och fick plats på en kommunal förskola när vi flyttat hit. Men det kändes väldigt opersonligt, och det passade inte oss, så vi sökte oss hit ganska snabbt. Och vi kände ju ingen här på Hammarö så många av de vi umgås med nu är ju föräldrar på Tassen. Margot berättade för mig att de fick kompisar för livet här, de umgås än idag, berättar Emma. 

Förskolan ligger också nära till Hammarlunden, där barnen börjar efter förskoletiden och där många av storasyskonen går. För familjerna på Tassen innebär den starka gemenskapen att både barn och vuxna känner sig trygga, delaktiga och som en del av något större. Det skapar en unik och värdefull miljö för alla inblandade.



Emma Jakobsson och Filip Lejonberg tillsammans med rektor Marianne Lindebjörn i mitten. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.