Den 12 maj firades Fair Trade-dagen, en världsdag för rättvis handel. Hammarö, som har en Fair Trade-diplomering, uppmärksammade dagen genom att överlämna en budkavel till generalsekreteraren för Fair Trade, Helena Markstedt. Dessutom passade man på att inviga den nya pilgrimsleden mellan Hammarö kyrka och Hammars udde.
Lördagen den 12 maj gick en budkavel längs Klarälven för att överlämnas till Fair Trades generalsekreterare vid Hammarös skärgårdsmuseum. Budkaveln, som man kallade “Ta ett steg för Fair Trade”, var en väska som innehöll lappar med löften om att arbeta för rättvisemärkning, och buden kom från fyra Värmländska Fair Trade-kommuner. Resan började i Munkfors tidigt på morgonen och budkaveln gick sedan vidare till Forshaga där den cyklades ner via Kalstad och bort till Jakobsbergbron. Där tog tre cyklister från Hammarö cykelsällskap över och fraktade väskan till Hammars udde där kommunalrådet Mikael Jern (MP) väntade för att frakta budkaveln, med träbåt, den sista biten till Skärgårdmuseet.
– Fair Trade är ett enkelt sätt att se till att människor i andra länder har det bra, säger Mikael Jern. För kommunens del handlar det om att köpa till exempel Rättvisemärkt kaffe till fikarasterna. Det är ingen stor grej, men det gör mycket för människor i utvecklingsländer.
Fair Trade, eller Rättvisemärkt, är en märkning som indikerar att produkten har framställts under rättvisa förhållanden i tillverkningsländerna. Framförallt är det barnarbete man jobbar aktivt mot. Hammarö kommun är en så kallad Fair Trade-city och för att behålla den diplomeringen måste man på ett eller annat sätt jobba aktivt för Fair Trade.
Under dagen passade man dessutom på att inviga en ny pilgrimsled mellan Hammarö kyrka och Hammars udde. Leden är ett samarbete mellan Hembygdsföreningen, Hammarö kyrka och kommunen och är tänkt att uppmärksamma det som kallas Hammarö kulturbygd.