Text:KRISTINA Foto: HÅKAN
Vägen till Värmland var lång för Mansour Al Mansour. Från Syrien via Libanon till Kristinehamn. Och kanske blir Hammarö nya bostads-adressen.
Efter att ha suttit nio år i fängelse för att ha önskat demokrati i Syrien flydde han och familjen med säkerhetspolisen i hasorna till Libanon, och fick hjälp av FN att ta sig till Sverige. Paret hamnade i Kristinehamn med sina fyra barn som då var mellan nio och nitton år. Efter tre terminer på SFI fick han arbete som handledare och hjälpte arbetslösa att hitta jobb. Samtidigt började han skriva böcker om sina upplevelser. Fånge nummer 10 000 heter den första romanen, och han har även skrivit många kortare berättelser och även filmmanus. Efter några år blev han uppsagd och försökte på alla sätt och vis, utan framgång, att hitta en ny anställning.
Mansour bestämde sig då för att starta eget, och det blev en närbutik i Svartå.
– Jag fick ta privata lån för att kunna öppna, berättar Mansour.
Men kunderna lyste med sin frånvaro, butiken gick trögt och till råga på allt gjordes två inbrott inom kort tid. Mansour började snegla mot Hammarö där familjen för några år sedan tittat på hus.
– Barnen var då rotade i Kristinehamn, så vi valde att bo kvar där. Men jag tycker Hammarö är väldigt fint, och det är mycket lugnt här, säger Mansour.
I farfars närbutik kommer vi kunna handla bröd, mjölk, godis, läsk, tidningar och förhoppnigsvis tobak.
– Jag hade precis ansökt om och fått tobaksförsäljningstillstånd i Svartå, men den gäller inte någon annanstans. Så hela proceduren måste göras om och
betalas igen. Och här på Hammarö kan det visst ta upp emot två månader innan jag vet om jag får tillstånd eller inte, fortsätter han uppgivet.
I början av december räknar Mansour med att kunna öppna sin butik på Hovlandavägen som kommer ha generösa öppettider. Och han ger butiken ett år till att börja med.
– Funkar det bra här så flyttar vi hit till ön, avslutar Mansour Al Mansour.