Text: ANNIKA Foto: TRULS MILLARD
Idag tar vi det som en självklarhet att vi ska ha kyl och frys hemma. Och visst ingår de i våra moderna kök. Annat var det förr då delar av sjöarnas vinteris skulle räcka för kallhållning av maten långt in på sommarhalvåret.
Förr i tiden fanns det gott om fiskare här på ön och för dessa var det viktigt att alltid ha tillgång till is. Den fisk som skulle säljas i den stora staden Karlstad var tvungen att hållas väl kyld för att inte bli förstörd under färden in. Med tanke att det för vissa fiskare kunde ta två dagar att ta sig in till staden där leverans av fisken kunde ske förstår man att isbodarna var viktiga.
Att såga is var ofta ett tungt jobb men berodde såklart också på isens tjocklek. Man började med att ritsa upp hur stora isblocken skulle vara med en isbill. Sen var det dags att hacka ett hål i isen där man började såga. När det var gjort var det dags att börja göra själva isblocken. Man använde då en speciell issåg och därefter lyftes blocken upp med hjälp av en issax. De lastades sedan på speciella isslädar för att kunna dras till närmaste isbod. Vissa slädar hade lyftanordningar på sig så blocken gick lätt att få upp på kälken. Dessa slädar kunde se ut på olika sätt och vara olika stora beroende på om man hade tillgång till häst eller inte.
Vid Skärgårdsmuseet har en del av medlemmarna byggt en fungerande isbod så som de kunde se ut förr. Isbod kallas hela byggnaden medan isbingen är platsen i isboden där isen lagrades. Ena väggen är gjord så att plankorna går att ta bort. Det var igenom denna sida som isblocken togs in. Dessa isblock var många gånger väldigt tunga. Olika hjälpmedel, som exempelvis block och talja, fanns för att kunna stapla blocken högt och för att lättare få in isen i isbingen. För att isen inte skulle smälta isolerade man isen med sågspån. Denna isolering lades runt och mellan blocken. Det gällde att göra detta noga så isen inte smälte för tidigt på året. Helst skulle den klara sig över sommaren. I boden vid Skärgårdsmuseet används flis istället för sågspån som fyller samma funktion.
För hammaröborna var det troligen enkelt att samla på sig is med sjön så nära inpå knuten. De som bodde i staden hade det lite svårare att ha egna isbodar. I stället kom iskarlarna med isleveranser. Det var främst till välbärgade hem, restauranger och hotell som hade speciella isskåp som isen levererades. Dessa isskåp lade grunden för utvecklingen av dagens kylskåp. Tänk så mycket enklare livet är för dagens människor.