Frukost och värme

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA

Tisdagsfrukosten, som från start var en aktivitet för ensamma herrar, lockar nu många daglediga både herrar och damer.

Regnet smattrar, vinden viner och hösten visar upp sig från sin sämsta sida denna tisdag. Annat blir det när vi kommer in i Hammars gård, där vi möts av kyrkoherde Regina Piscator. Det är med en varm kram vi hälsas välkomna och med ens känns höstrusket utanför långt borta. Den här dagen sker tisdagsfrukosten på Hammars gård men vanligast är att den hålls i församlingshemmet på Skoghall. 

– Så här inför Allhelgonahelgen brukar vi träffas här, berättar Regina. Då ser vi till att det finns personal från kyrkan som har med sig några elbilar. Då kan vi hjälpa de som själva har det svårt att ta sig ut på kyrkogården om de till exempel vill smycka gravar, fortsätter hon.

Det var för ungefär fem år sedan, på initiativ från diakonen Lena Larsson, som denna tradition började. Först vände man sig främst till herrar som blivit änklingar, den så kallade herrfrukosten. Tanken var att de skulle träffa andra likasinnade. För cirka tre år sedan blev även damer inbjudna och nu vänder sig dessa frukostar till alla daglediga. Besöksantalet brukar ligga på runt 20 personer varje gång. Att detta är en populär aktivitet märks när Hammars gård snabbt fylls av besökare denna gråkalla morgon. Nu är nog maten bara en ursäkt för att ses, för den gör också att många kan bryta sin ensamhet genom att delta. Kostnaden för frukosten är 30 kronor och dessa pengar går direkt till Svenska Kyrkans hjälparbete utomlands. 

– Vi arrangerar de här frukostarna terminsvis. Det brukar bli uppemot 20 träffar på våren och några färre under hösten, berättar Regina.

Den som håller i trådarna är Maritha Albertsson. Det är hon som står för inköp, planering och tillagning av frukosten. Till sin hjälp har hon några personer från kyrkans frivilliggrupp. 

– Jag försöker se till att frukosten inte ser likadan ut varje gång, att den varieras, berättar Maritha, som dagen till ära lagat en fantastisk god baconomelett.

   Maritha ansvarar även för maten på många av de andra aktiviteter som kyrkan anordnar. Är det inte frukostar så är det soppluncher eller fikastunder både i församlingshemmet eller på Gunnarskärsgården. 

Kyrkan gör alltså mer än bröllop, dop och begravningar. Här finns gemenskap och värme som många ensamma tar del av. Men inte bara de ensamma. Många aktiviteter vänder sig till familjer och barn ända ner till små bebisar. Ett återkommande inslag är att de som fyllt 75 år i församlingen under året bjuds in till kyrkan på kalas. Kalas hålls även två gånger per år för de som fyllt 80, 85 och 90. Efter att man fyllt 90 så blir man bjuden på kalaset varje år, något som sätter guldkant på tillvaron för många av de äldre. 

   I somras arrangerade Regina och Maritha för första gången en bussresa till Värmskog. Det blev visning av Värmskogs kyrka innan de avslutade på Värmskogs café för den eftertraktade räksmörgåsen.

Det blev en väldigt lyckad dag där många av de som var med redan frågar efter en repris nästa år, säger Regina. 

För att berätta om alla aktiviteter som arrangeras i kyrkans regi skulle det behövas en hel bok. Vi har nu berättat om en av dem. Vill du sjunga, baka, bara umgås eller äta en bit mat tillsammans med andra är du varmt välkommen till Hammarö församling. Alla är välkomna in i värmen och gemenskapen. Du också!

Innan frukosten börjar läser Regina några ord ur Bibeln.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.