Förslaget till kommunens och församlingens markbyte har tagit en något oväntad vändning.
Ett dokument från 1968 ger församlingen rätt till kyrkogården – för all framtid.
I september månads HammaröNytt berättade vi om Hammarö Församlings föreslagna markbyte med kommunen. Bytet gällde främst mark vid den västra kyrkogården. I gengäld föreslogs kommunen ta över ett mindre avsnitt i Lillängshamnen där sjömacken är förankrad. Kommunen ställde som motkrav att bytet även skulle inbegripa hela vattenområdet i Lillängshamnen, inklusive Bröstgårdsholmarna. Samt hembygdsgården.
Sedan dess har ett 45 år gammalt beslut i kommunfullmäktige kommit till församlingens kännedom. I dokumentet, daterat den 12 september 1968, undertecknat av kyrkoherde Axel Johannesson, anhåller man om ”dispositionsrätt för all framtid måtte lämnas församlingen för det markområde på Hammar som behöver tas i anspråk för planerad kyrkogårdsutvidgning där”, något som kommunfullmäktige biföll.
2013 års kommunalråd, Leif Sandberg (M), fick se dokumentet för första gången i början av oktober i år:
– Dokumentet är odiskutabelt, men det talar om kyrkogårdsmark och preciserar inte en exakt avgränsning. Nu inväntar vi ett skriftligt svar från kyrkorådet, sedan får vi ta ställning till det.
Bo Öster, kyrkorådets ordförande:
– Vi står kvar vid vårt utgångsbud, nämligen att skänka marken kring sjömacken och se över gränsdragningen vid Lillängshamnen. När det gäller Bröstgårdsholmarna vill vi behålla ägandet och arrendena.
Ägandefrågan om hembygdsgården har inte församlingen tagit ställning till än. För tydlighetens skull bör det också förklaras att det inte är församlingen som föreslår att hembygdsgården ska ingå i bytet.
– I början av 2011 gick vi ut med en förfrågan till både kommunen och hembygdsföreningen om de var intresserade av att ta över byggnaden. Hembygdsföreningen sa då nej, och det är först nu som kommunen visat intresse av byggnaden. Men först och främst vill vi veta hur hembygdsföreningen vill ha det, menar Bo Öster.