Glimt TV firade fem år

Text och foto: KRISTINA

Magnus Westlund är en teknikintresserad hammaröbo som valde rörlig bild som yrke. Idag driver han två egna TV-kanaler.

Magnus växte upp på Vidöåsen under 70-talet. Med en far som var el- och telereparatör och källaren full med tv-apparater som det meckades med, var fyraårig teknisk linje ett självklart val. Och när pappan började jobba på SVT var vägen in som praktikant enkel, och en karriär som filmfotograf inleddes.

– Jag har alltid haft ett stort intresse av teknik, och bilder och tv var spännande. Redan i tioårsåldern hade jag sparat ihop till en egen tv som jag fick ha på rummet, skrattar Magnus.

1994 fick Magnus sin första praktik på SVT. Han hjälpte till i verkstaden där de bland annat servade kameror och bandspelare. Efter praktiken fick Magnus lite extrajobb. I den vevan föddes idén om att bli film- och tv-fotograf.

– Jag hade turen att komma in på en privatskola. Jag läste ett halvår i Varberg 1997-98, berättar Magnus. 

Tack vare sina kontakter på SVT, TV4 och Kanal 12 i Karlstad fick han sen möjlighet att börja frilansa. Ganska snart dök det upp ett jobb på ZTV i Stockholm. 

– Det var ganska häftigt. Men det var precis i slutet och de häftigaste grejerna hade redan hänt. De hade egna program när jag kom dit, och jag fick hjälpa till med det mesta. Jag var där i tre månader och jobbade som driftsansvarig tills de omorganiserade och tog bort alla inhouseproduktioner som till exempel Tryck till, Knesset och Västmannagatan 44A. 

   Flyttlasset gick tillbaka till Karlstad och Magnus frilans-ande ett år. 1999 fick han fast jobb på TV4 som fotograf och blev kvar där i tio år. Efter många omorganisationer beslutade TV4 att centralisera alla utsändningar, vilket innebar att de inte hade någon egen studio kvar i Karlstad. 

– Jag blev erbjuden att flytta med till Stockholm. Men vi hade precis fått barn, så jag tackade nej och startade eget istället. Jag fick mycket jobb från säljarna på TV4 och gjorde reklamfilmer på löpande band. SVT Nyheter anlitade mig en del också, och jag gjorde en del informationsfilmer. Jag fick även möjlighet att jobba som slowmotionoperatör, alltså repriser i direktsända sportsändningar, vilket jag fortfarande roar mig med, berättar Magnus. 

   Magnus kom även in på området mediaträning och genomför utbildningar, främst riktade mot offentlig verksamhet.  

Från augusti 2010 måste kabel-bolagen distribuera en öppen kanal kostnadsfritt enligt Radio- och tv-lagen. Det krävs dock ett förordnande från Myndigheten för press, radio och tv. Dessa ickekommersiella lokala tv-kanaler tillåter inte reklam, men sponsrade program. Detta innebär att företagsfilmer, politiska partier, skolor och organisationer får mer sväng-rum. Man behöver helt enkelt inte vara objektiv i innehållet av programmen. Och där föddes en affärsidé hos Magnus. Magnus landade förordnandet för Karlstad och startade Vår Television tillsammans med en kompis. Sedan gick Kanal12 i konkurs i november 2012. 

– Då tänkte vi, vad fasen. Ska vi inte växla upp? Och göra en kommersiell kanal istället? Eller både och? Så idag har vi både den öppen kanalen Vår Television och den kommersiella kanalen Glimt.tv som delar på programplatsen, berättar Magnus. 

På den öppna kanalen kan vem som helst bli medlem och sända egna program, och sändnings-tiden delas på antal medlemmar. Totalt når de 130 000 potentiella tittare på tv i Värmland. Du hittar dem i Sappa (kanal S08 analogt och 20 digitalt), Telia (kanal 500) och Comhem (kanal 451 digitalt).

Januari 2014 startade sändningarna i Glimt.tv och firade i och med det fem år. 

 


Här ser vi Magnus i sin studio och utanför huset där han huserar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.