Golfklubbens greener i världsklass

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN, KRISTINA

Hammarö Golfklubb arbetar hårt med att utveckla banan. Och det verkar löna sig. 

På väg ut till Hammarö Golfklubb möter vi klubbchefen Martin Zetterfeldt vinkande glatt i sin bil på väg därifrån. Vi börjar undra om han missat vårt möte, men han ringer strax och berättar att han fick slänga sig iväg på grund av sjukt barn. Så kan det vara även för en klubbchef, alltså. 

   Utanför klubbhuset möter banchefen Janne Lindberg och tränaren Filip Andersson upp, och vi småpratar lite innan ordförande Jörgen Lindahl ansluter. Över en lunch på golfkrogen berättar de om säsongen och kommande utmaningar.

– Enligt en undersökning är våra medlemmar mest nöjda med sin golfrestaurang i hela Sverige, berättar Filip Andersson. 

– Ja, förutom väldigt bra mat så är det väldigt bra service. Vet de att det är folk ute och spelar så stannar de kvar för att kunna servera mat till dem när de spelat klart. Det är fin service och uppskattat, säger Janne.

   Abdul har nu valt att följa en tidigare dröm och lämnar Hammarö GK.

– Jag är väldigt nöjd med utvecklingen under 2018, och tacksam för all uppskattning från medlemmar och gäster, samt samarbetet med klubben, säger Abdul Mussa. 

   Klubben tycker det är beklagligt att restaurangen inte kommer fortsätta i samma regi, som det var tänkt från början.

– Vi önskar honom lycka till med framtida utmaningar. Samtidigt ser klubben möjligheterna med att fortsätta utveckla restaurangverksamheten utifrån nya infallsvinklar, endera i en krögares regi eller kanske driva den i egen regi tillsammans med erfaren personal från restaurangbranschen, säger Martin Zetterfeldt. 

Den här sommaren har många klubbar haft stora problem med bevattningen. Men Hammarö Golfklubb har fördelen att ligga vid Vänern. Och i sommar har de handvattnat greenerna varje dag. 

– Bevattningen täcker inte allt. Det blåser ju en del här ute, och då flyttas vattnet. En person har varit sysselsatt hela dagen för att hålla banan grön, berättar Janne.

Banchefen Janne har tillsammans med bankommitén tagit fram en utvecklingsplan med olika steg, som handlar mycket om att öka spelbarheten. Exempelvis att det ska bli lättare att hitta bollen. Till exempel startade de ett arbete i våras på hål åtta, där det var väldigt sankt och mycket ris. Nu är där urdikat, och Janne har tagit ner hela 50 träd.

– Vi skulle behöva ta bort 80 % av skogen på anläggningen för att det ska bli bra, säger Janne. Vi behöver få ner mer ljus, och träden tar näring från gräset. 

– Om vi backar två år när Janne och Kristian kom in så tog vi rejäla kliv finishmässigt. Vi har nu jämn rull på green, vilket är viktigt. Och det är tack vare Janne, säger Jörgen. 

– En medlem på Brohof kom fram till mig på femdagars och berättade att vi på Hammarö har bättre greener är de har där, berättar Janne stolt. De är i världsklass.

Tack vare närheten till Vänern kan klubben öppna anläggningen så fort tjälen gått ur marken.  

– Och får vi ner ljuset snabbare genom att ta bort ännu mer skog så kan vi öppna ännu tidigare, säger Janne. 

– Vi har en bra bana som vi nu ska förädla, berättar Jörgen Lindahl. Vi har fått lite kritik från Svenska Golfförbundet för våra korthål som skulle kunna variera mer. Men vi har flera idéer kring detta. Skötsel kontra utveckling, det är balansen vi försöker hitta, fortsätter han.

Vid hål 16 kommer en vänervik in, men den är knappt synlig på grund av att det håller på att växa igen. Där vill de öppna upp för att få in vattenkänslan. De har i alla fall fått tillstånd att gallra ur i direkt anslutning till utslagsplatserna. De kommer även gallra ur väster om green på hål 16 samt vid utslag på hål 17.

– Det är en byråkratisk process eftersom vi inte äger marken. Men vi har ett fantastiskt bra samarbete med kommunen som vi arrenderar av, berättar Jörgen.  

Fler än golfare rör sig på och nära anläggningen. Människor som cyklar, går och springer eller plockar bär och svamp.
– Det finns mycket att uppskatta här, otroligt vacker miljö med fåglar, fiskar i dammarna, rådjur och till och med älg ibland. En biologiskt bra miljö, berättar Jörgen stolt.

– Och i tvåans damm finns nu väldigt stora abborrar också, skrattar Janne. De har kommit med bevattningssystemet.

– Det enda vi är lite oroliga över är om folk har koll på att det är en golfbana här, att det finns risker. Det händer ju trots allt att bollar hamnar i skogen ibland, skrattar Jörgen. Det finns skyltar om att det är en golfbana, men man bör vara uppmärksam.
   Som golfare behöver man numera inte ställa undan klubborna när vintern kommer. 

– Vi har kompletterat anläggningen med en ny hall där vi kan ha året runtverksamhet. Vi kan till exempel öppna upp för fler barngrupper och för handikappade och ensamkommande, berättar Jörgen. 

– Vi ska även försöka få till nybörjarkurser i vinter också, berättar Filip. Fler och fler tränar, och vi jobbar med få till en träningskultur. Ska man tycka det är roligt med golf så behöver man ju träna lite också.

Tillväxten har ökat i klubben.Klubbens pro Filip Andersson ansvarar för juniorsidan. 

– Vi har stor tillväxt, och jag har sett ett större intresse bland barn och ungdomar än tidigare, berättar Filip stolt. Och vi har haft stor uppslutning av juniorer hela sommaren. 

   Ordförande Jörgen samman-fattar att de vill fortsätta utveckla banan och anläggningen, se till att medlemmarna tycker det är roligt att träna och vara på klubben och att de blir mer inkluderande mot nya medlemmar så att de känner sig välkomna.

   Vi avslutar intervjun med en tur på banan med golfbilar för att ta bilderna till reportaget. Och att banan är otroligt fin kan vi absolut hålla med om.

 

Janne Lindberg, Filip Andersson och Jörgen Lindahl kollar in golfarna på banan.

Janne Lindberg, Filip Andersson och Jörgen Lindahl.

Janne Lindberg, Filip Andersson och Jörgen Lindahl. Man kan ju undra vad Filip har att visa upp på sin tröja.

Filip Andersson med fotograf Håkan i bakgrunden.

 

Delar av den vackra banan på Hammarö.

Otroligt vackert är det på Hammarö Golfklubb.

Hammarö Golfklubbs stenbro vid hål 12, nästan helt klar.

Sju meter lång och 1,6 meter bred, byggd av granit och gnejs.

Den enda stenbro som byggts i Värmland på 100 år på ett hantverksmässigt sätt.

One thought on “Golfklubbens greener i världsklass”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.