
Text: ANNIKA Foto: PIXABAY
Att bo på backfria Hammarö har sina fördelar, framför allt om man gillar att ta sig fram på cykel. Men det är viktigt att följa trafikreglerna, det är inte bara att ge sig ut och bete sig hur som helst.
Närheten till Karlstad där många arbetar gör att cykeln blir det självklara valet som transportmedel för de som vill förena nytta med nöje. Har man skaffat sig en cykel som går på el så spelar den berömda motvinden mindre roll.
Kommunen gör sitt till för att vi ska röra på oss mer. Cykelvägsnätet byggs successivt ut och ger säkrare cykelturer. Vänerleden som går genom ön lockar hit cyklande turister och bjuder in till lite längre dagsturer. Men först och främst gynnar ju cyklandet både miljö och hälsa. Cykelvägarna gör ju också att barn och ungdomar tar sig fram på ett säkrare vis. Och tanken från kommunens sida är nog att ett ökat cyklande ska bidra till målet att bli landets friskaste kommun senast 2030.
Cyklandet ger också en härlig frihetskänsla. Men att vara cyklist kan även vara rent livsfarligt. Det vill säga om man inte lär sig vad som gäller i trafiken.
Det finns vett- och etikettregler som man bör hålla sig till när man äntrar sin stålhäst. Använd inte telefonen när du cyklar. Det är lätt att missa det man har framför sig och eventuell fara kan upptäckas allt för sent. Måste du ändå prata, använd headset eller stanna medan du pratar. Ge tecken med armen om du ska svänga eller stanna. Stanna inte heller på cykelbanan utan att köra åt sidan först. Och när cykeln väl ska parkeras ska den ställas så att den inte står i vägen för andra.Om cyklister och gångtrafikanter ska samsas på samma yta är det de som går som avgör hur fort du får cykla. Cykla försiktigt och ring på ringklockan om du vill förbi. För du har väl sett till att ringklockan fungerar? Se också till att du har alla reflexer och lampor i god kondition, vitt ljus framåt och rött bakåt, som behövs på cykeln. Det gör heller ingenting om du använder reflexer på dig själv också. Då lär ingen bilist missa dig.
När det gäller övergångsställen så får du inte bara köra rakt ut om det kommer bilar, du måste stanna och låta bilarna köra först. Det här med cyklister som kastar sig ut över övergångsstället ser man i stort sett dagligen. Det är riktigt farligt! Om du sitter av och leder cykeln över vägen så räknas du som gångtrafikant och då måste bilisterna stanna och släppa fram dig. Om det däremot är en cykelöverfart som är markerad med speciella vägmarkeringar och en skylt så har fordon väjningsplikt.
Cyklar, och även mopeder som körs på cykelvägar, har alltid väjningsplikt när de korsar en väg.
Förr lärde Anita och Televinken barn trafikvett på ett pedagogiskt och roligt sätt. Idag används musik och ramsor redan i förskolan för att lära dem trafikregler. Barn är dock inte mogna att cykla ensamma i trafiken förrän vid 11–12 års ålder.
Om vi alla – gångtrafikanter, elsparkcyklister, mopedister, cyklister och framför allt bilister – hjälps åt, kan vi minska olyckorna betydligt. Och glöm inte hjälmen.
