Text: KRISTINA Foto: HÅKAN
För andra året i rad tar Hammarö kommun förstaplatsen som tryggast kommun i Sverige.
Sveriges kommuner och regioner (SKR) tillsammans med Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) undersöker årligen hur trygga och säkra landets kommuner är.
Rapporten bygger på nationell statistik från Socialstyrelsen, MSB, SCB, Brå och SOS Alarm AB. Den senaste undersökningen blir den tolfte i ordningen, och Hammarö har haft pallplats de senaste tre. 2017 hamnade vi på tredje plats och förra året var vi överst, precis som denna gång.
De parametrar som vägs in i rapporten är antalet anmälda personskador orsakade av olyckor, antalet bränder i byggnader, anmälda våldsbrott samt upplevd oro och otrygghet bland invånarna i kommunen.
Varje år dör drygt 3 000 personer som är folkbokförda i Sverige på grund av olyckor. Siffran har stått stadigt de senaste tio åren, men olycks-typen varierar enligt rapporten. Till exempel har antalet döda i fallolyckor ökat medan antalet döda i trafiken har minskat. Lägst siffra ser vi i Knivsta med 5,7 sjukhusvårdande olyckor mot Hammarös 9,1. Medianen är 10,3.
Hammarö har lägst utfall i länet på antalet utvecklade bränder i byggnader, 0,10 per tusen invånare. Kommunen med högst utfall har 1,44 stycken. Medianen är 0,54.
Antalet anmälda våldsbrott per tusen invånare varierar stort i länet. Här delar vi lägsta nivån 3,1 med Vaxholm. Kommunen med högst utfall har hela 18,1 anmälda våldsbrott per tusen invånare.
Lägst antal anmälda stöld- och tillgreppsbrott ser vi i Pajala (12,1). På Hammarö är siffran 18,2 och medianen är 30,7.
När det gäller oro och otrygghet har man tagit siffror från Brotts-förebyggande rådet (Brå) och deras årliga Nationella trygghets-undersökning (NTU). Den undersökningen behandlar frågor om utsatthet för brott, trygghetsupplevelse och förtroende för rättsväsendet bland annat.
När resultatet i dessa olika delar vägs samman får Hammarö lägst värde och är alltså den tryggase kommunen i landet, mycket tack vare våra mycket låga värden när det gäller bränder och våldsbrott.
Med denna rapport vill SKR och MSB stimulera förbättringsarbete och i förlängningen ökad effektivitet genom att redovisa indikatorer för säkerhetsarbete.
Rapporten Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2019 finns att ladda hem via skr.se.