Lagom till sommaren stod konstgräsplanen på Mörmo idrottsplats klar.
– Fotbollen kanske inte blir bättre, men den blir åtminstone säkrare, menar Peter Carlsson, chef vid fritidsenheten inom kommunens serviceförvaltning.
Begreppet ”säkrare” ska ses ut dubbla hänseenden: Dels möjliggör konstgräsplanen att säsongen kan förlängas, och det rejält.
– Vi räknar med att kunna ha spel kanske fram till december och sedan kunna börja igen redan i mars.
Och dels är planen inte lika väderkänslig.
– Den tar ju inte skada av att spelas på när den är blöt, som en gräsplan gör. Normalt får vi stänga av gräsplanerna några veckor under vår och sommar på grund av regn, förklarar Peter Carlsson.
Men smakar det så kostar det. Hela investeringen beräknas landa på sex miljoner kronor. Sedan tillkommer det löpande underhållet. Ovanpå en välpackad och korrekt doserad grusbädd ligger en två centimeter tjock underlagsduk. Själva ”gräset” är ständigt 40 millimeter långt med ifyllt sand och platsgranulat.
– Vi räknar med att kontinuerligt få fylla på med granulat, en del följer med i dräneringen och en del följer med i strumporna hem.
Just granulaten, små kulor av samma material som grässtråna, står för en betydande andel av den löpande underhållskostnaden med ett pris på 16000-18 000 kronor per ton (beroende på förhållandet mellan kronan och euron). Enligt Peter Carlsson räknar kommunen med att behöva lägga ut cirka tre till fyra ton om året. Skötseln går till stor del ut på att sopa planen, samt försiktigt harva den med små pinnar som hängs på sopaggregatet. Detta ska ske två gånger i veckan.
– I princip är det lika mycket jobb som med en vanlig gräsmatta, säger Peter Carlsson.
Fakta/KONSTGRÄSPLANEN MÖRMO IP
* Hela planen mäter 111 X 71 meter med en 105 X 65 meter stor spelplan
* Linjerna är inskurna delar av mattan och behöver därför inte målas om
* Det mesta (cirka 80 procent) av regnvattnet rinner av planen, då den lutar svagt från mitten och ut mot långsidorna. Resterande regnvatten förs bort av dräneringen.