Henrik föreläste om sociala medier på Bärstadsskolan

Text: KRISTINA Foto: CHRISTINE

_dsc2103

Tisdagen den 27 september fick Bärstadsskolan besök av kommunikationsrådgivaren Henrik Pallin. Han pratade om sociala medier, integritet, etik och källkritik på nätet. 

Under dagen träffade han elever och personal och på kvällen fick föräldrarna ta del av en föreläsning. Med eleverna diskuterades bland annat hur man är en bra kompis även på nätet, vad som är viktigt att tänka på när man chattar samt källkritik.

– Eleverna på Bärstadsskolan var väldigt intresserade under föreläsningen. Man märkte också på deras frågor efteråt att det här är ett ämne som de tycker är viktigt. Vi som vuxna får inte glömma att kommunikation med vänner genom sociala medier är helt naturligt för barn som växer upp nu, säger Henrik Pallin.

Behöver vi som föräldrar vara oroliga över våra barns nätvanor? Han menar att riskerna med nätanvändning är väldigt låga. Att han sett fler skador från sport än av användande av mobiltelefon. Och Henrik uppmuntrar till att visa intresse för onlinevärlden. Precis som vilken fritidssysselsättning som helst. Börjar barnen med fotboll så får man ju hänga med, lära sig reglerna och hjälpa barnet.
– Ta hem apparna och lär dig använd dem, för att kunna stödja barnet även där, säger Henrik.

– Gör det till något positivt, något ni kan hålla på med tillsammans. Om föräldrarna är engagerade och delaktiga är chansen större att barnen anförtror sig även om de stöter på problem. Och om ditt barn berättar något för dig som inte känns helt ok, så är det viktigt att du håller dig lugn. Annars får du nog inte höra hela historien. Uppmuntra barnen att ge bort ”klumpen i magen”. En hemlis som ger en klump i magen får man berätta för en vuxen utan att det bryter förtroendet. Vi vuxna är ”klump-experter” som vet vad man ska göra med dem, fortsätter han.
– Föräldrarna har ansvaret, och precis som när barnet lär sig cykla så gäller det att vara med och stötta. Om barnet ramlar på cykeln så får det kanske inte cykelförbud. Varför skulle vi stänga av internet hemma om något går snett online?

– Vi utvecklas som människor genom att vara sedda, hörda, respekterade och bekräftade, och det är därför vi mår ganska bra på nätet där vi kan få bekräftelse och hitta stöd och likasinnade, menar Henrik som i grunden är socionom.

Konflikter på nätet för barn i mellanstadiet sker oftast med sådana man redan känner, och samma sorts konflikter som de har AFK (Away from Keyboard, alltså offline).
– Problem online ska inte lösas online, utan som vilken konflikt som helst.

– Det finns ingen anledning att vara orolig i vardagen. Om ditt barn verkar må bra, sover som det ska, har kompisar och klarar skolan så finns ingen anledning till oro, säger Henrik.

En mobiltelefon idag är ju mer än en telefon. Den ersätter faktiskt de flesta av de senaste årens ”Årets julklapp”. Till exempel videokamera, musikspelare, elektroniskt husdjur, dataspel, bok, kokbok, ljudbok, GPS-mottagare, hörlurar och aktivitetsarmband. Så när frågan ”Får jag använda mobilen” kommer, så borde motfrågan alltid vara ”Vad vill du göra med den?”.

Bärstadsskolans biträdande rektor Joakim Axelsson berättar att eleverna är mer och mer online, vilket gör ämnet aktuellt i skolans värdegrunds-arbete.

– Tanken var att den här delen skulle ligga till grund för det pågående värdegrundsarbetet på skolan. Något vi kan titta tillbaka på och referera till. En sak jag själv tog till mig var att vi kan inte skylla på att vi inte är intresserade. Det är viktigt att vi är pålästa, oavsett om det gäller offsideregler i fotboll eller sociala medier för att kunna stötta våra barn och elever, säger Joakim.

_dsc2129

Henrik Pallin och Joakim Axelsson, biträdande rektor på Bärstadsskolan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.