Text och foto: KRISTINA
Hammarö kommun kämpar mot ensamhet bland äldre män med hjälp av unga aktivitetsvärdar och gemensamma herrbruncher.
Hammarö kommun har tagit ett kreativt steg för att bekämpa ensamhet bland äldre, i det här fallet, män.
De har sökt och fått ett riktat statsbidrag och har därigenom kunnat anställa tre aktivitetsvärdar som ut-går från Djupängens äldreboende. Adam, Jesper och Evelina, alla under 30 år, planerar och genomför aktiviteter som ökar delaktigheten och känslan av samhörighet.
Genom projekten Förebyggande hembesök och Digital Fixare har Hammarö kommun fått insikt om den specifika ensamheten som många äldre män upplever.
– Män verkar tappa sitt sociala sammanhang på äldre dagar. Kanske har jobbet större betydelse för dem, och när de går i pension och kanske blir änklingar så blir många sittande själva, berättar Mia Hernell Blomkvist, utveckningsledare Hammarö kommun.
En utmaning som Hammarö kommun ser är det övervägande antalet kvinnliga medarbetare inom vården och de sociala sammanhang som kommunen organiserar. Detta kan verka avskräckande för en del män, men med hjälp av aktivitetsvärdarna Adam och Jesper hoppas de nu att de kan locka ut herrarna att delta i olika aktiviteter. Ursprungligen planerade man frukostträffar, men dessa kolliderade med andra åtaganden.
– Så vi provar med brunch istället.Adam och Jesper föreslog tiden till mellan tio och tolv, men när de presenterade idén så tyckte herrarna att det var för tidigt. De ville ha mellan elva och ett, skrattar Anna-Karin Skoglund, projektledare för Nära vård.
Den Klassiska brunchen med bland annat bröd, pålägg, kaffe, yoghurt, bacon, champinjoner, prinskorv och äggröra tillagas på Djupängen av Adam och Jesper. Tillsammans med volontären Sven erbjuder de herrarna brunch till självkostnadspris i Trygghetsvandrarnas lokal på Björkhagsgatan, Skoghall centrum.
– Det är ju bra att vara på neutral mark, för när vi är på Hamnvägen eller Björkebo så finns det risk för att
det bara är de som bor där som kommer. Och så är det lätt att ta sig dit, det finns parkering och man kanske ändå behöver till affären eller apoteket, berättar Mia som är tacksam för att Trygghetsvandrarna och Hammaröbostäder lånar ut sin lokal som ändå står tom på dagtid.
Den första herrbrunchen ägde rum 14 februari och lockade 15 deltagare. Planen var att genomföra tre
bruncher, men tack vare det överväldigande intresset har hela vårens onsdagar redan bokats. Kommunen överväger att fortsätta initiativet även till hösten, om intresset kvarstår.
Detta projekt är en del av kommunens övergripande strategi för att förebygga ohälsa bland äldre invånare. Att sitta ensam hemma kan leda till både psykiska och fysiska symtom, och dessa initiativ syftar till att skapa sociala möjligheter och därigenom förbättra livskvaliteten för äldre män i kommunen.