Text och foto: KRISTINA
Den mycket invasiva blomsterlupinen är inte bara ett hot mot vår biologiska mångfald, den kan även vara giftig för får, hästar och nötkreatur.
Lupinen är vacker och praktfull där den står, oftast i dikeskanter och hagmarker. Men den är lömsk och mycket invasiv. Den binder kväve som gödslar marken vilket gör att andra växter inte längre trivs, till exempel ängsblommor som trivs i mager mark. Lupiner kan även ge allergiska reaktioner hos människor.
Länsstyrelsen kämpar nu med att bekämpa lupinerna inom fornminnesområdet på Hammars udde. Gravfältet vårdas inom Länsstyrelsens fornvårdsprogram.
– Vi har vi sedan några år tillbaka lagt om skötseln i syfte att trycka tillbaka lupinerna inom gravfältet. Det innebär att vi har en tidigare slåtter på områdena med lupin. Dessa slås även flera gånger, berättar Annie Johansson, Länsstyrelsen Värmland.
Vi kan hjälpa till att bekämpa lupinerna genom att plocka blomställningarna och sedan hantera dem så att fröerna inte sprids vidare. De ska inte läggas på komposten utan slängas i hushållssoporna i påsar som är rejält ihopknutna.
– Det är inte förbjudet för allmänheten att plocka lupiner så länge man håller sig inom allemansrätten. Det betyder att man får plocka dem även på gravfältet. Men man måste tänka på hur man sen hanterar dem så man inte sprider dem vidare genom deras fröer, det vill säga inte bara slänga dem i naturen någonstans. Så det är bara bra att plocka så många som möjligt, säger Annie.
En som gör sitt bästa för att utrota lupinerna vid gravfältet och runt sitt fritidshus på Hammars udde är Leif Mellqvist.
– Jag tycker det är synd att lupinerna trycker undan våra vanliga ängsblommor. Här finns till exempel en väldigt vacker orkidé, Jungfru Marie nycklar. Jag tänker att om alla som går förbi här plockar med sig lite blommor så hjälper vi till att bekämpa det här otyget, berättar Leif.
Även Hammarö kommun gör insatser på flera platser på ön.
– Vi har med hjälp av feriearbetare plockat bort blomställningar för att minska spridningen och sen slår vi områdena. Vi har även påbörjat en inventering så vi vet vilka områden vi ska rikta in oss på för bäst resultat, berättar Fredric Stävenborg, trädgårdsmästare i Hammarö kommun som nu har kört ut ett extra sopkärl till Hammars udde så vi alla kan hjälpa till.
– Medborgarnas insats betyder mycket om vi ska få bukt med spridningen, och vi är tacksamma för all hjälp vi kan få, fortsätter Fredric.
Så ta gärna en lov ut på ängen, knipsa av några lupinblommor och släng dem sen i de sopkärl som är utställda på platsen. På så sätt kan vi hjälpas åt att bekämpa lupinerna.