Kommunen har köpt in hjärtstartare till Kilenegården och badhuset på Sätterstrand. I början av året fick personalen en utbildning i praktisk defibrillering.
– Målet är att få en hjärtsäkrare kommun, säger Leif Holmqvist, utbildare vid Hammarögymnasiet som tillsammans med Röda Korset arbetar för att få ut hjärtstartare på strategiska platser i kommunen.
Sedan tidigare har kommunen hjärtstartare i ishallen och på Hammarö Arena. Och fler är på väg.
– Det är på gång till Hammarlunden. Och till midsommar finns det en i Djupsundshallen, det kan jag garantera, säger Leif Holmqvist inför den samlade personalstyrkan vid Kilenegården och badhuset.
Samliga anställda har sedan tidigare fått såväl grundutbildning som vidareutbildningar inom hjärt- och lungräddning. Användandet av hjärtstartaren, defibrillatorn, ska ses som ett vidareutveckling, menar Leif Holmqvist som betonar att handhavandet av defibrillatorn är jätteenkelt och i det närmaste omöjlig att hantera fel. Till defibrillatorn finns två elektroner – ledningar med klisterlappar – kopplade. En av dessa ska fästas över högra bröstet, och den andra på vänster sida magen. Mitt emellan de här punkterna sitter hjärtat. Vid behov kan defibrillatorn ge strömstötar för att få igång ett hjärta som av någon anledning stannat, eller slutat ge en jämn puls , så kallat hjärtflimmer. Sedan är det bara att följa instruktionerna som ges av defibrillatorn. Ända tills ambulansen kommer.
Leif Holmqvist och hans kollegor vid Hammarögymnasiet och Röda Korset kommer nu jobba vidare med det gemensamma projektet .
– Nästa steg är att få ut hjärtstartare till butikerna i centrum.
*Sedan texten publicerats har en hjärtstartare placerats ut i Djupsundshallen.