Text: KRISTINA Foto: CHRISTINE
Vi bestämde oss för att boka möte med Ulrica Tellebo, personlig tränare på Optimal Träning på Nolgård för att få svar.
– Vardagsmotion är det absolut viktigaste för vår hälsa, säger Ulrica. 30 minuter om dagen räcker, och det behöver inte ens vara sammanhängande eller så värst pulshöjande. Det räcker att bli lätt varm, och hålla ett tempo som gör att vi ändå klarar av att prata, fortsätter hon.
Vi behöver alltså inte byta om och gå ut på en power walk. Att leka med våra barn är ett utmärkt exempel.
– Hoppa studsmatta, lek kurra-gömma, klättra omkring i en lekpark eller spela Pokémon Go! De klassiska råden om att ta trapporna istället för hiss eller rulltrappa, gå av en hållplats tidigare när du åker buss och gå till affären istället för att ta bilen brukar även jag ge, fortsätter Ulrica.
– Kombinera detta med någon pulshöjande träningsform två till tre gånger i veckan för att få riktigt bra resultat i form av god hälsa. Och gör det du tycker är kul! Byt om du tröttnar, det finns hur mycket roligt som helst att prova, hälsar Ulrica.
Men hur hittar vi tiden för detta? Alla har vi ju fullt upp med så mycket annat. Heltidsanställning, mat som ska handlas, barn köras och hem att sköta.
– Jag brukar ge rådet att utnyttja tiden. Passa på att träna när man ändå inte gör något annat, som till exempel när man kört barnen till en träning och bara sitter och väntar på att de ska bli klara. Då kan man passa på att ta en promenad eller löptur.
Det Ulrica rekommenderar stöds i en rapport från Karolinska institutet som släpptes i januari. Forskare har jämfört hur olika nivåer av fysisk aktivitet påverkar dödligheten 15 år senare, och kan se att lite är bra och mer är bättre. Att ersätta en halvtimmes stillasittande om dagen med vardagsmotion minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med hela 24 procent. Ersätter man tio minuters stillasittandet med träning med högre intensitet minskar risken med hela 38 procent. Ökar man detta till 30 minuter om dagen minskar risken med hela 77 procent enligt beräkningarna.
– Vi har även i en tidigare studie kunnat visa att personer som sitter stilla i sammanlagt mer än 10 timmar per dag har 2,5 gånger högre risk att dö i förtid jämfört med personer som sitter sammanlagt mindre än 6,5 timmar per dag, säger Ing-Mari Dohrn, postdok vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet och försteförfattare till studien i Clinical Epidemiology.