Ida vågade ta steget

Text:KRISTINA  Foto: HÅKAN

Att bryta upp och slänga sig in i det okända är något Ida gjort. Gång på gång. 

Ida Wall från Degerfors pluggade civilingenjör ekosystemteknik i Lund. Under ett sabbatsår reste hon till Kebnekaises fjällstation för att arbeta, där träffade hon Jocke som tagit tjänstledigt från sitt jobb som IT-konsult i Stockholm av samma anledning. Det sa klick, och sista året på utbildningen gjordes därmed i Stockholm. Ida fick sen anställning som miljökonsult där hon bland annat arbetade med att inventera platser som kunde vara förorenade. När yngsta sonen var på väg kändes en flytt nödvändig. 
– Det blir ju lättare att bo på en mindre ort när man har småbarn. Så i samband med föräldraledigheten sa jag upp mig, vi sålde huset och fick tag på en lägenhet på Orrholmen för att därifrån leta hus i Värmland. Vi hittade huset vi ville ha på Hammarö, berättar Ida. 

Ida fick ganska snart jobb på Länsstyrelsen som klimatanpassnings-samordnare. Det innebar att förbereda samhället på klimatförändringar som översvämningar, skyfall och värmeböljor. En regional handlingsplan blev första uppgiften i vikariatet som sedan ledde till fast anställning och sedan andra uppgifter, bland annat att handlägga solcellsbidrag. Men just nu är Ida tjänstledig. 

Att skriva har alltid varit Idas uttryckssätt. Redan i första klass skrev hon en pjäs som sattes upp. Och sången har alltid funnits med.
– Min pappa har alltid gått och gnolat och jag har nog ärvt det, berättar Ida som bland annat sjungit i olika körer genom åren, som en ren hobby. 

För ett par år sedan började Ida fundera på vad hon kunde göra för att må bra och för att hitta sig själv igen efter de intensiva småbarnsåren. En självrannsakan senare insåg hon att det var just det musikaliska som lockade, och Ida hittade folkhögskolans sommarkursprogram på nätet. 
– Där fanns precis allting för alla och inga förkunskaper krävdes. Jag hade ingen aning om att detta fanns. Jag anmälde mig till en veckas kurs utanför Kungsbacka där vi bland annat sjöng i grupp och enskilt med olika uppdrag, till exempel att vara arg eller titta på en speciell kurskamrat under hela första versen. Det var otroligt häftigt, berättar Ida. 

Hemma i Värmland kontaktade Ida Studiefrämjandet, vilka sedan varit till stor hjälp med att knyta kontakter med andra låtskrivare. Sommaren därpå blev det ytterligare en sångkurs, och året efter det gick Ida en helgkurs i låtskrivande i Kungsbacka. Där träffade hon en kvinna som gick en ettårig låtskrivarlinje, vilket sådde ett frö hos Ida som då kollade upp vilka möjligheter det fanns i Värmland för en sådan utbildning. 

Men livet och vardagen kom emellan och Ida släppte tanken. För stunden i alla fall. Men för ganska exakt ett år sedan väcktes tanken till liv igen, och Ida klickade sig in på Ingesunds folkhögskola för att uppdatera sig om möjligheterna. 
– Sista ansökningsdag visade sig vara två dagar senare, och jag såg det som ett tecken att köra, skrattar Ida. 

Det var väldigt enkelt för Ida att skriva ansökan då hon ville inget hellre än att få utveckla sitt eget skapande och träffa andra som skriver och spelar. Några veckor senare blev det intervju och Ida fick spela upp något hon gjort. 
– Stämningen på skolan, miljön och lärarna kändes helt rätt. Så när de ringde och berättade att jag kommit in var jag tvungen att kolla upp alla detaljer som pendling, CSN, jobbet, vad min man tyckte och sånt. Och jag funderade kring om det var smart att göra detta just nu med tanke på barnens ålder, fortsätter Ida som till slut beslutade sig för att satsa. 

Hösten 2019 började Ida den ettåriga utbildningen Singer-song-writer på Ingesunds Folkhögskola. Nästan varje vardag tar hon sin elcykel till Karlstad, fortsätter med tåget till Arvika och sedan åker buss eller cyklar därifrån till skolan.
– Det är ett litet projekt i sig, men tack vare att jag vill det här så mycket och har så kul så funkar det, säger Ida som är tacksam för att Jocke tagit över rollen som familjens projektledare.

Så Idas dagar består nu av att skiva egen musik, sjunga, öva instrument och uppträda med eget material.
– Starkast har varit att spela live. Jag blir både glad och berörd när personer som lyssnat kommer fram efteråt och berättar hur texten berör dem, berättar Ida som oftast skriver på svenska och rör sig inom visa, folk och pop. 

Om några månader är utbildningen avslutad och Ida hoppas att hon i och med utbildningen har skapat ett utrymme i sitt liv för att hålla på med musiken på ett eller annat sätt. Kanske sjunga och spela på tillställningar som bröllop, dop och begravningar. 

– Jag vill bo kvar här och skriva min musik och spela live. Och jag har många låtar i byrålådan som jag skulle vilja utveckla till något mer tillsammans med andra musiker också. Efter tiden på Ingesund hoppas jag hitta fler här i närheten att spela med. Det skulle vara roligt att i framtiden göra ett album. Och att bilda ett låtskrivarteam och kanske skicka in något bidrag till Melodifestivalen. Men att uppträda live, det är riktigt, riktigt roligt. Då behöver allt inte vara perfekt, grejen är att jag är där och då, och får möta människor som blir berörda av min musik, berättar Ida.

Ida vill uppmana alla att våga ta steget och göra det man brinner och har passion för.  
– Att som vuxen ta detta kliv och följa sin dröm kändes helt fantastiskt. Jag har ju alltid längtat efter att få ge musiken mer plats, men inte vetat hur. Och jag är jätteglad att jag träffat på så många inspirerande och hjälp-samma människor under min resa hittills, avslutar Ida. 

Ida vid sitt piano som hon spelade en liten trudelutt på för oss.
Har koll på tangenterna.
Familjens katt låg och halvsov under vårt samtal med matten Ida.
Dags att ta ton.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.