Idrottsskolan permanentad

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

Första omgången av idrottsskolan har nu genomförts på Hammarö. Anna Bengtsson, fritidskonsulent på Hammarö kommun är den som fått till uppgift att starta projektet. 

Vi möter upp Anna Bengtsson under ett karatepass för Götetorps skola och Lillängsskolan i Djupsundshallen. Pedagogiskt berättar Leif Gumaelius från Hammarö Karate om karatens ursprung och historia innan den fysiska delen startar. Under tjo och stim och högljudd räkning på japanska sprangs det, gjordes sparkar och slag och armhävningar. De flesta deltog helhjärtat och verkade tycka att sporten var intressant. Till sin hjälp fanns Magnus Andersson som var med som representant från kommunen.

– Jag tycker att idrottsskolan är jättebra för barnen. Det viktigaste är att man rör på sig. Det spelar inte så stor roll vad man gör, bara man gör något, säger Leif Gumaelius.

– Och intresset för karate har väckts hos barnen, mer än tio nya barn har kommit och provat på som ett direkt resultat av idrottsskolan, fortsätter Leif.

Förra hösten genomfördes ett pilotprojekt med lyckat resultat, och nu har alltså första omgången genomförts.

– Forskning visar att barn och ungdomar behöver en allsidigare träning. Nu när idrottsrörelsen erbjuder organiserad träning i allt tidigare ålder behövs alternativ för att alla skall få möjlighet att prova på olika idrotter under lekfulla former. Både utifrån tidsperspektiv, ekonomiska förutsättningar och mognad hos varje enskild individ, berättar Anna Bengtsson.

Kommunen vill erbjuda idrott till så många som möjligt, så länge som möjligt och i enkla, roliga former. Efter ett politiskt beslut i servicenämnden i år fick Anna uppdraget att utreda möjligheten att erbjuda alla barn i årskurs två och tre idrottsskola.

– Jag träffade alla rektorer i våras, och de var positiva till detta. Så jag satte ihop ett konkret förslag till politikerna som godkände upplägget. Vi har även tänkt på att erbjuda en bredd av idrotter. Forskning visar att barnen inte tröttnar om de håller på med olika idrotter, säger Anna.

– Ensidig träning kan även innebära hög risk för skador, fortsätter hon.

Föreningarna som är med i projektet är väldigt positiva, och har haft pass i Hammarlunden, Mörmoskolan, Bärstadsskolan, Götetorp och Lillängen. De två sistnämnda har fått åka till Djupsundshallen. Vid varje pass har minst en kommunrepresentant varit närvarande.

Nu jobbar Anna för att utveckla Idrottsskolan så att vi får en permanentad lösning inför kommande läsår.

– En utveckling kan vara att årskurs tre får möjlighet till ytterligare ett antal veckor under vårterminen där vi kan åka ut till anläggningar som till exempel ridhus och golfklubb, berättar Anna.

På Hammarö är det 86 % av våra barn och ungdomar som är eller har varit knutna till en idrottsförening, vilket är högre än Sveriges snitt på 75 %.

– Det stora tappet ser vi i gymnasiet, berättar Anna.

– Vi har dragit igång ett projekt vi kallar Samsyn, där vi försöker få just det mellan föreningarna när det gäller barn upp till och med tolv år. Vi måste till exempel komma ifrån att barn som inte är med på alla träningar inte får vara med och spela match, fortsätter hon.

Föreningar som deltagit i idrottsskolan

IFK Hammarö Handboll

Hammarö Gymnastikförening

Hammarö Basket

Skoghalls Innebandyklubb

Skoghalls Bordtennisklubb

Hammarö Karate

IF Göta Karlstad

IFK Skoghall Dam

Antal barn som deltagit i idrottsskolan – 88

Anna Bengtsson, fritidskonsulent i Hammarö kommun.

Leif Gumaelius visar med hjälp av Erik Magnusson hur man får sin motståndare att bli distraherad genom att ropa högt innan attacken.    Magnus Andersson och eleverna ser på med stor förtjusning.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.