Kenny brygger öl han själv vill dricka

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

Kenny Tappers intresse för öltillverkning väcktes redan på 90-talet, då han bodde i Oslo och ofta gick till en mikrobryggeripub. Då förstod han hur öl skulle smaka på riktigt. 


Kenny började tillverka
öl hemma i köket, för egen konsumtion, och experimenterade med olika recept. Släkt, vänner och bekanta började undra var denna öl kunde köpas, vilket inspirerade Kenny att starta sitt bryggeri. Nu brygger han traditionell ale i modern tappning i sitt bryggeri på Nolgård sedan hösten 2016.

Kenny gör allting själv så det blir långa dagar, och han försöker lansera sina öl på många håll och kanter, till exempel livsmedelsbutiker, systembolaget, krogar och caféer. Lättölet och folkölet finns numera på ICA och COOP där de tagits emot väldigt väl.  

-– Lättölet är en ale, det vill säga överjäst öl, som är bryggt för att bli just lättöl. Och så är det ofiltrerat och innehåller en relativt låg kolsyrehalt, så mycket av maltsmaken är kvar. Det smakar gott öl, helt enkelt. Jag har börjat en mission, att få lättölet upp på middagsbordet igen, fortsätter Kenny.

I större städer finns numera butiker som endast saluför folköl, vilka blir som distributionscenter för mikrobryggerier. Där har han kommit in med sin folköl, vilket Kenny tycker är väldigt roligt. Krogar och restauranger tar också in hantverksöl numera. 90 % av all öl som säljs på Systembolaget fortfarande lageröl, men hantverksöl och ale tar nya marknadsandelar varje år.
– Jag tror det är både nyfikenhet och intresse, och att det finns så många olika smaker nu som gör att försäljningen av hantverksöl ökar. Vi småbryggerier är mer flexibla och benägna att testa nya varianter. Vi måste hela tiden vara på tårna och lansera nya öler och kan testa marknaden på ett helt annat sätt än de stora. Jag brygger öl som jag själv vill dricka, och testar nya recept på vänner och bekanta. På det sättet utvecklar jag mina ölsorter, berättar Kenny Tapper. 

Det senaste i portföljen av idéer är ölprovning och bryggerivisning. Det kommer kompisgäng, födelsedagsfirare, kollegor och företag som bjuder med kunder till exempel. Korv och lagrad ost passar mycket bra till öl, så det bjuder Kenny på under provningen. Man testar ölsorterna och har man tur får man prova något nytt han har på gång. Under tiden berättar Kenny om bryggeriprocessen och visar allt från råvaror till tappning av ölen. En ölprovning tar ungefär en och en halv timme och deltagarna måste vara minst 18 år. Man har även möjlighet att köpa med sig lättöl och folköl.

Tappers bryggeri producerar förutom lätt- och folköl tre olika typer av starköl. En IPA där han tillsatt humle från Amerika och Nya Zeeland, vilket ger ölet smak av citrus och tropisk frukt, ett veteöl som är Tappers bryggeris tolkning av den klassiska Weissbier från Bayern och så Ruby Mild som är en typ av ale som ursprungligen kommer från England och som bryggdes redan under 1600-talet. Just den finns att köpa på systembolaget och krogar runt om i Värmland. 

– Till jul gick Ruby Mild mycket bra, berättar Kenny. 

Vi får vara med och se när Kenny tappar upp Ruby Mild på flaska, och det är verkligen ett hantverk. Efter själva tappningen går vi bort till en maskin som sätter på kapsylen, en i taget, och sedan sköljs flaskan av och får stå och torka. Etiketterna sätts på och flaskan paketeras i kartonger. Allt av Kenny själv. Allt han gör genomsyras av hög kvalitet, personlighet och närhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.