Klartecken för solcellspark

Text och foto: Kristina

Hammarö Energi har fått klartecken att bygga en tre hektar stor solcellspark vid Industrileden, efter en lång process för att få strandskyddsdispens. Nu pågår diskussioner kring att kombinera parken med batterilagring.

Redan 2020 bestämde Hammarö Energi att titta på möjligheten att bygga en solcellspark. De hittade snabbt en lämplig plats på åkermarken mellan Hammarö Utbildningscenter (HUC) och älven. Området ligger synligt och är svårt att använda till annat då det är en blöt yta. Platsen är dessutom geografisk fördelaktig för elförsörjning till Djupängen, nybyggda Mörmo 7–9 och Hammarö Arena. En ansökan
om miljötillstånd lämnades in eftersom det är jordbruksmark, och den godkändes. Eftersom området ligger nära älven behövdes också strandskyddsdispens. Detta beviljade Hammarö kommun efterom det finns en tydlig avgränsning mellan gärdet och älven. En stor vall med en gång- och cykelväg möjliggör för hammaröborna att komma nära älven. Länsstyrelsen upphävde dock beslutet med hänvisning till strandskyddsreglerna. 
– Juridiken är ju fyrkantig, och är det 100 meter som gäller så är det ju så, berättar Johan Modin, vd Hammarö Energi. 

Beslutet från Länsstyrelsen överklagades till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg, vilket ledde till att Länsstyrelsen drog tillbaka sitt beslut. Då valde Mark- och miljödomstolen att avslå Hammarö Energis överklagan som då ansökte om prövningstillstånd till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen. De hävdade att det fanns synnerliga skäl för strandskyddsdispens, och prövningstillstånd beviljades. Till slut fick de rätt och har därmed fått sin strandskyddsdispens. 
– Det betyder att vi kan bygga en större park, totalt tre hektar, berättar Johan Modin. 

Nu är alla tillstånd på plats och Hammarö Energi förbereder upphandlingen av solcellsparken. Men under dessa dryga tre år har mycket hänt. Bland annat har kostnaden för batterilagringssystem minskat och ersättningsnivåer ökat.  
– Det är nu väldigt lönsamt att ha batterilagring. Även om ersättningsnivåerna skulle minska framöver så
kommer det vara lönsamt, så vi har börjat undersöka möjligheten att kombinera solcellsparken med ett batterilager, förklarar Johan. 

Detta skulle innebära att de kan producera och lagra el på dagen och leverera den på natten. I våras begärde Hammarö Energi en ut-redning kring hur konceptet skulle kunna se ut, både ekonomiskt och ur ett samhällsperspektiv. Batteri-lagring i sig är en stor investering och en ägardialog har inletts. 
– Om man endast ser till avkastning på investerat kapital är det väldigt lönsamt. Ett batterilager betalar sig idag på två och ett halvt till tre år, sedan är det bara att kassera in. Men ersättningarna beräknas sjunka om något år, så vi räknar på fyra till fem års återbetalning. Det kommer ändå att vara en väldigt bra affär, fortsätter Johan. 

Hammarö Energi ser sol- och batterikonceptet på lång sikt. Även om det är lönsamt med lagring just nu är det kanske viktigare att i framtiden kunna reglera den egna produktionen med hjälp av batterier. Samhällsnyttan är att de kan säkerställa kapacitet för nya etableringar. Idag finns det ett anslutningsstopp i Värmland på 3–5 MW, mer el finns inte att tillgå. 
– En ny kabel byggs till 2032, men tills dess kan inga större industrier etablera sig här, vilket är en utmaning för Värmland, fortsätter Johan.

I början av juli besökte styrelsen Varberg Energi för att se en anläggning med solceller i kombination med batterilagring som gick i drift i november förra året. Nu återstår att besluta om de ska bygga en sol-
cellspark, kombinera med batterilagring eller endast fokusera på batterilagring. Beslutet ska fattas i
augusti och därefter startar upphandlingen. 
– Vi kommer basera upphandlingen på LUF för att hitta leverantörer med rätt kompetens och ekonomisk styrka, och som kan hålla leveranstider. Målet är att vara klara i oktober och då beställa solcellsparken för leverans i mars–april nästa år. Batterier har längre leveranstid, så det kan ta någon månad extra, förklarar Johan Modin.

Ägarna, Hammarö kommun, är mycket positiva till investeringen. 
– Drömscenariot är att köpa in fler batterier, men det är en ekonomisk fråga, berättar Johan. 

Till våren kan vi antagligen se en solcellspark på ön, men vi är långt ifrån att bli helt självförsörjande på el i kommunen.
– Vi skulle behöva 1 000 sådana här solcellsparker för att kunna klara topplasten på Stora Enso som använder ungefär 1 % av Sveriges totala energiförbrukning, skrattar Johan Modin. 

Här vill Hammarö Energi bygga solcellsparken som kommer bli en av de största i Värmland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.