Enligt statistik från Arbetsförmedlingen låg Hammarös totala arbetslöshet på 6,9 procent under april månad i år. Det är lägre än i både länet och riket och Lars Rogemyr, personalchef på arbetsmarknadsenheten i Hammarö kommun, menar att man har en tradition av hög sysselsättning i kommunen.
– Rent allmänt är Hammarö ganska förskonat från arbetslöshet, säger han.
Siffrorna för ungdomsarbetslösheten är dock betydligt högre. 5,4 procent av ungdomarna mellan 18 och 24 år är öppet arbetslösa och 18,1 procent är i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Det ger en total ungdomsarbetslöshet på 23,5 procent, högre än både länet och riket, men Lars Rogemyr menar att det i praktiken inte rör sig om så många.
– När ungdomarna kommer över gymnasieåldern så flyttar de, vi får kvar förhållandevis ganska få, det kan ge resultatet att ungdomsarbetslöshetsstatistiken blir högre just här, säger han. Men om man ser totalt har vi en av Värmlands lägsta arbetslöshet, sysselsättningen är hög här ute.
Han menar att man på Hammarö har två stora arbetsgivare: kommunen och Stora Enso samt att närheten till Karlstad gör att det finns bra arbetsmöjligheter.
Från kommunens sida anser man också att man har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen när det kommer till aktiviteter och program för arbetslösa.
– Vi har varit med och gett bra placeringar utefter intresse, säger Lars Rogemyr. Det har varit mycket runt fas 3 om att folk har fått helt onödiga jobb, men det är aldrig något som vi har hållit på med.
Anders Lund, projektledare på arbetsmarknadsenheten, pekar på flera åtgärder där kommunen försöker hjälpa till med olika åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten.
– Vi har samarbete med Communicare och på Folkuniversitetet har vi 15-20 platser under året, säger han. Vi försöker plocka in ungdomar på praktik, vi jobbar aktivt med det här.