Text: KRISTINA Foto: HÅKAN, LIVE NATION, PRIVAT
Skulle du skymta Tomas Ledin här på Hammarö någon gång så är han antagligen här för att besöka sin vän Thomas Johansson. Som styrelseordförande för Live Nation och ansvarig för alla konserter i Norden har Thomas många superkändisar i sin telefonbok.
I ungdomsåren lärde Thomas känna en kille som spelade i gruppen Outsiders, och han började som 16-åring hjälpa bandet med bokningar och blev deras manager. På dagarna arbetade han och på kvällarna pluggade han på handelsskola. Och helgerna avsattes till turnéer i Sverige, Norge och Danmark. Fler band började anlita honom, till exempel Peps Persson, Made in Sweden, Traffic och Jimi Hendrix. Som 19-åring startade han EMA Telstar tillsammans med en kille som hade med sig Tommy Körberg, Björn Skifs och Ola and the Janglers i sitt stall.
– Det här var 1967-68 och många av artisterna jag jobbade med var i min egen ålder. Vid den här tiden sattes grundreglerna i branschen, hur allt skulle vara. Som vem som ska få betalt och varför, berättar Tomas.
EMA Telstars första konsert var på valborgsmässoafton 1969 i Uppsala. EMA satte ihop ett paket med Björn Skifs med bandet Slamcreepers, Claes af Geigerstam med Ola and the Janglers samt Claes Dieden med bandet Sience Poption. Och det dröjde inte länge förrän första konserten med utländsk artist genomfördes i Sverige av EMA. Då med den amerikanska gruppen Chicago som gav ut sitt debutalbum 1969.
1973 började de arbeta med ABBA och Thomas gjorde alla deras turnéer i hela världen. Vattendelaren för EMA Telstar var när de började göra riktigt stora konserter. Först ut var Rolling Stones på Ullevi 1982.
– Det var den första riktigt stora stadiumkonserten i norra Europa, berättar Thomas stolt.
1983 tog de Bowie till Ullevi, 1984 spelade Dylan där och 1985 Springsteen. Som knäckte Ullevi så de fick flytta konserterna till Eriksbergs varv.
– Där gjorde vi U2, Michael Jackson, Madonna och sen flyttade vi tillbaka till Ullevi och gjorde Pink Floyd och sen har det rullat på. Jag tror vi gjort hundra konserter på Ullevi. Och i sommar gör vi Iron Maiden där som vi flyttat från -20, till -21 till -22 och är utsåld, berättar Thomas.
Efter Stones och Abba började Thomas arbeta med Roxette i slutet av 80-talet.
– De turnerade över hela världen. Det var en riktig resa, ABBA gjorde väldigt få konserter medan Roxette kanske har gjort 300 konserter runt om i världen. Fotbollsstadions i Sydamerika, Sydafrika och Australien och i resten av världen på arenor. Bangkok, Singapore, Manila, Tokyo, vi var nästan överallt. Första rockkonserten någonsin i Peking var med Roxette. Där fick de inte spela Sleeping in my car för myndigheterna, men vi var ju bara där en dag så de spelade den ändå, vi kunde inte bli mer än utvisade, skrattar Thomas.
EMA Telstar gav sig in i musikalvärlden 1989 genom att köpa Cirkus på Djurgården i Stockholm. De byggde om och öppnade 1991 med musikalen Les Misérables som följdes upp med Kristina från Duvemåla, Chess, Mamma Mia, Fantomen på operan och även en oändlig massa artister som till exempel Rolling Stones. 2018 sålde de Cirkus.
– Jag kände mig klar med Cirkus. Vi ville presentera världens största artister och världens största musikaler. Och det hade vi gjort. Det behövde komma in någon annan för att ta Cirkus vidare, fortsätter Thomas.
1999 köptes EMA Telstar upp av ett amerikanskt bolag som knoppade av livedelen och bildade Live Nation. De finns nu i 43 länder, har 20 000 fastanställda och är världens största konsertbolag. Thomas fick en roll i ledningsgruppen i Live Nation som han behöll under tio år.
– Men det blev jobbigt att arbeta för ett amerikanskt bolag med säte i Los Angeles och vara där minst en gång i månaden. Det tär på, så efter tio år kom vi överens om att jag skulle ta rollen som styrelseordförande för Norden. Och det är jag fortfarande, berättar Thomas.
Thomas har personlig relation med de flesta artister då de har arbetat ihop länge.
– De flesta är väldigt ödmjuka. De är så fokuserade, som toppidrottsmän. Speciellt de som kommit upp lite i åldern. De håller sig fysiskt och psykiskt i trim, det går inte att göra en konsert på två, tre timmar om de inte är hundra procent fokuserade, berättar Thomas.
Som promotor är Thomas bland annat ansvarig för marknadsföringen av evenemangen, och bokar intervjuer och mediaframträdanden med artisterna.
– Vi har gjort väldigt mycket med Fredrik Skavlan. Flera av de stora artisterna som varit i hans program jobbade jag med. Bruce Springsteen, Paul Simon, Rod Stewart, Bryan Adams och Elton John till exempel, berättar Thomas.
Thomas är född i Stockholm och bor sedan 36 år på Lidingö och sedan tolv år även här på Hammarö.
– Hammarö har enastående fantastisk natur, och här finns varken vargar, vildsvin eller björnar. Och som stockholmare förstår man inte hur stor och mäktig Vänern är. Man tänker att det är en sjö som vilken annan, men det är ju faktiskt ett innanhav. Från där jag bor är det lika långt till Läckö slott som det är från Arholma till Mariehamn. Alltså tvärs över Ålands hav, berättar Thomas.
För 20 år sedan träffade Thomas sin Eva-Marie i samband med en konsert. De blev ett par, gifte sig 2011 och köpte ett hus här på Hammarö tillsammans.
– Jag älskar Hammarö, det är så vackert med all natur och med Vänern precis intill tomten, det är gudomligt. Jag är så tacksam och glad att få bo så vackert. Jag har alltid älskat Karlstad men nu älskar jag även Hammarö, det känns som mitt hem nu. Dessutom är Hammarö den säkraste kommunen i Sverige, för fjärde året i rad. Det är positivt, berättar Eva-Marie.
– Båda tyckte det var fint på Hammarö, och för mig ligger det perfekt. Jag kan enkelt ta mig härifrån till Stockholm, Oslo och Göteborg. Och tidig-are gick det ju flyg från Karlstad både till Frankfurt och Köpenhamn. Jag tror det är en stor nackdel för hela Värmland att de inte går längre, säger Thomas.
Live Nation har ett par tuffa år bakom sig då de varit helt nedstängda. Late Night Concert, ett samarbete med TV4, gav inga inkomster med höll i gång verksamheten. Och alla anställda har fått jobba kvar.
– Alla konserter har flyttats fram, ett år i taget. Vi planerar ju hela turnéer och alla länder har ju inte öppnat upp än, så det är jättesvårt att tidigarelägga något. Men 2023, som planen ligger nu, kanske funkar, säger Thomas.
Men riktigt alla planerade konserter har inte flyttats fram. Tomas Ledin firade sin 70-årsdag och 50 år som artist med en konsert i Globen 25 februari. Det blev den första riktigt stora konserten på väldigt länge. 12 500 biljetter såldes till den spektakulära föreställningen med många gästartister, och konserten kommer sändas på TV4 under påskhelgen.
– Jag har jobbat med Tomas sedan han började som 19-åring. Då var jag var 22 år och fick ringa Tomas mamma Margareta för att kolla om han kunde vara ledig från skolan när han skulle ut och spela, skrattar Thomas.
Thomas son Marcus (efter Marc Bolan som var otroligt stor när Marcus föddes) bor på Lidingö med fru och deras barn Axel (efter Axl Rose) och Ebba (med andranamnet Alice efter en viss Cooper) som ibland får följa med farfar på jobbet. Bland annat till Moskva sommaren 2019 när Metallica höll konsert i en helt utsåld fotbollsstadion för 67 000 personer.
Thomas stora intressen ut-över livemusik är ishockey, jakt och Formel 1. Han jobbade i styrelsen för Djurgården hockey i 20 år och gör alla NHL-matcher som spelas i Europa. Matcher som räknas i tabellen.
– Vi har gjort riktiga NHL-matcher i Stockholm, Helsingfors, Prag, Köln, Berlin och nu till hösten gör vi Prag och i nya hallen i Tammerfors, berättar Thomas.
Varje morgon tar Thomas en promenad på minst en halvmil med vorstehhunden Hugin, hans tredje hund av samma ras. En hjälpsam kille tar en lika lång runda mitt på dagen med Hugin, och på kvällen tar Thomas en runda på ett par, tre kilometer till.
– Så mycket motion ska en sådan hund ha. Jag ska börja träna upp honom för jakt nu, han är fortfarande en unghund men sen ska vi jaga fågel tillsammans, berättar Thomas.
Thomas, som fyller 74 år i augusti, har inga planer på att gå i pension, och tänker aldrig välja ö utan fortsätta bo på båda.
– Båda har sina uppsidor, och jag tycker mycket om att köra bil. Och så länge jag tycker det är roligt och inte är seg och inte hänger med, så tänker jag fortsätta jobba, flinar Thomas.
2019 prisades Thomas med ett hederspris av svenska regeringen för sina mångåriga insatser för svensk musikexport. Ett pris som tidigare tilldelats bland annat Max Martin, ABBA och Roxette.
Han har även gett ut boken Rock ’n’ roll circus: artisterna – musiken – mötena, där vi bland annat får veta vad som händer före, under och efter be-sök av internationella världsstjärnor och hur det egentligen gick till när Bob Dylan tog emot sitt Nobelpris. Mats Olsson har skrivit boken och den gavs ut i slutet av 2019.