Med långa skär på spegelblank is

Text: ANNIKA   Foto: HÅKAN, KRISTINA

Isen har äntligen lagt sig på Hammarösjön och som en stor blankpolerad spegel visar den upp sig från sin allra bästa sida denna dag.

Solen skiner från en molnfri himmel och det är så där kyligt och krispigt som det ska vara en fin vinterdag, och vädret  lockar verkligen till att man vill vara utomhus.         

Vi har stämt träff med ett gäng långfärdsskridskofantaster vid platsen för gamla ångbåtsbryggan på Tye. Vi möter upp gänget som ska visa oss tjusningen med denna vintersport.

Att träffas och åka tillsammans är bra ur flera perspektiv. För att vara ute på isen kan faktiskt innebära fara för livet om man inte vet hur man ska bete sig. En som vet vad han pratar om är Lars-Olov Wallménius som är den som ska leda dagens tur.

– Jag är med i Solstaskäret där jag utbildar andra i iskunskap, är med i säkerhetskommittén och leder många av våra turer, berättar Lars-Olov.

Det är en mycket rutinerad långfärdsskridskoåkare vi pratar med. Hans erfarenhet är mer än tjugo år lång. Isen finns tillgänglig för alla men det är inte bara att ge sig ut. Först måste man se till att man har med sig alla säkerhetsprylar och att de är i bra skick.

Viktigast är isdubbarna som gör att du kan dra dig upp om du skulle hamna i vattnet. Gärna försedd med visselpipa. En bra ryggsäck med torra kläder förpackade så att de håller sig torra även om man råkar hamna i vattnet är också viktigt. Den ska sitta fast med midjebälte och grenband mellan benen. Sitter den rätt blir den även till bra flythjälp. Kastlina behövs också så du snabbt kan hjälpa till att dra upp din kamrat om hen gått igenom isen. 

– Att ge sig ut ensam på isen avråder jag bestämt ifrån. Inte ens för kortare turer, säger Lars-Olov.

   Och så klart ska ispiken vara med. Det är den du kontrollerar isens kondition och isgränser med. Faror kan finnas överallt, framför allt vid in- och utlopp. 

Lars-Olov tycker det kan vara en bra idé att gå med i en klubb.

– Då kan man få dagsaktuell information om hur isarna ser ut runt omkring. Här läggs också de gemensamma turerna ut. Det anordnas även bussturer till andra orter så man kan åka på andra isar vilket är jätteroligt, berättar Lars-Olov.

Han berättar också att åkarna anmäler sig till olika grupper beroende på hur fort de vill och kan åka. De som väljer att åka fort kan ta sig riktigt långt på en heldag. Erfarna och konditionsstarka åkare har inga problem att åka så långt som åtta mil under en heldagstur.

Gillar du att vara på isen ska du vara glad att du bor precis här.

– Vi har ett bälte från Helsingfors, Stockholm, Karlstad till Oslo som är perfekt för oss ur vädersynpunkt. Norröver lägger sig snö på isen och det blir svårare att åka och söderöver blir det sällan åkbara isar, berättar Lars-Olov.

Så nu finns det inget mer att fundera över. Snöra på dig skridskorna, ta med dig vännerna och ut och njut.

Roland Hedén, Jonny Ivarsson, Claes Lysén, Staffan Malmgren, Lars-Åke Persson,         Roger Persson, Kristina Gräsberg, Maria Lundmark, Magnus Eriksson, Marianne Mizgalski, Lars-Olov Wallménius.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.