Text: ANNIKA Foto: KRISTINA, HÅKAN
”Prata med Sverker.” ”Det fixar Sverker.” ”Har du kollat med Sverker på Kilene?” ”Det där, det har Sverker stenkoll på.” Sverker Granberg verkar ha svaret och lösningarna på det mesta.
Att Sverker Granberg är ett känt namn inom Hammarö kommun och i synnerhet på Kilenegården är säkert. Och stenkoll, det har han. Inte bara på Kilenegården utan även på större delen av vår kommun. Det kanske inte är så konstigt. Han började jobba på Kilenegården redan 1972.
– Jag fick sommarjobb här då, berättar Sverker. Jag skulle sälja biljetter till dambadet som var på tisdagar och torsdagar, och jag skulle få 10 öre för varje biljett jag sålde. Tyvärr så hade ju sällan de här damerna pengar på sig så lönen blev ju inte så stor, berättar Sverker skrattande.
Kilenegården invigdes tolfte december 1959, samma år som Sverker kom till världen. Sju år senare fick Sverkers pappa ”Kalle” anställning på friluftsanläggningen, så unge herr Granberg har sett Kilenegården utvecklas och utformas sedan dess. Att jobba med sin pappa på Kilenegården var inte det som Sverker tänkt från början, men de blev arbetskamrater i 20 år. Sverker utbildade sig till elektriker och fick sitt yrkesbevis 1977. Då var det ont om jobb i branschen så valet blev i stället ett vikariat som vaktmästare på Kilenegården.
– Som vaktmästare arbetade jag fram till 1991 och sen blev jag föreståndare här. Då ökades ansvarsområdet och 1996 fick jag även ansvaret för badhuset på Skoghall där ICI Hudvård och Spa ligger idag, säger Sverker.
Året 1996 hade han ansvaret för två kommunala enheter, men ansvarsområdet växte ytterligare. Titeln ändrades till enhetschef och Sverker fick då även basa för Hägensberg som då hade ett femtontal anställda samt badhuset på Sätterstrand. Lägg till ansvaret för all skog som kommunen har, ca 1 700 hektar, förutom hela Kilenegården. Själva Hägensberg och personerna som arbetade där då verkar ligga Sverker extra varmt om hjärtat. De hjälpte till i skogen och gjorde en hel del snickerijobb. Många av de stockbord som finns runt om i kommunen men kanske främst på Kilene kommer därifrån.
– Något som jag är extra stolt över är den 6,5 meter höga fyren som står i Nolgårdsrondellen. Den har jag varit med och byggt och det var också jag som fick den på plats dagen före midsommarafton 2006, berättar Sverker.
Skoghallsfyren har även byggts i ett flertal mindre varianter som flyttas runt ön vid olika evenemang. En står för övrigt permanent vid Kilenegården vackert belägen i kanten mellan parkeringen och själva friluftsområdet.
2006 gjorde man om ansvarsområdena i kommunen igen. För Sverkers del försvann personalansvaret för Hägensberg vilket togs över av socialförvaltningen. Idag har han en stab om tolv personer som under Sverkers ledning ansvarar för Kileneskogen, ishallen, fotbolls-planerna, badbryggorna, båtbussen, badbåten samt lite annat smått och gott.
– När jag var ut till Grytudden en dag fick jag se att skylten dit ut var dålig. Då såg jag till att vi fixade en ny dit, säger han och trycker på att alla kan ta ansvar för sådant man lägger märke till för att kommunen ska vara i toppskick.
Sverker är en mångkunnig person som inte är rädd för att ta i och är en riktig problemlösare. Han är en fena på att bygga och har varit med och satt upp ett flertal av de hus som finns på Kilenegården idag. Inte heller på fritiden duckar han för att ta i med kroppen. Han har hjälpt båda sina barn att bygga deras respektive hus, byggt och ritat sitt eget och tillsammans med frun satt upp ett egetdesignat växthus hemma på tomten på Solkusten bakom Bergvik.
– Jag har bott här på Hammarö i många år, är född och uppväxt här. Men ett litet miljöombyte kändes inte fel och nu bor vi vackert vid stranden med djur och natur precis utanför huset, berättar Sverker.
Djur och natur är något som Sverker är genuint intresserad av. Håller sig i trim gör han med långa, snabba promenader som han försöker hinna med minst en gång om dagen. Lägg till gruppträning med jobbarkompisarna en gång i veckan så förstår vi hur han håller kroppen i trim. I sitt arbete vistas han ute i skogen i stort sett dagligen. Med värme berättar han om alla djur de stöter på när de är ute i skogen och jobbar. Det är till exempel olika rovfåglar, hjortar, rådjur, grävlingar och älgar. Ormar ser de då och då, men är inget som Sverker är speciellt bekymrad över.
– De är räddare för oss än vad vi är för dom, säger han.
En lite gullig episod som Sverker berättade om under vårt samtal måste vi få återge. Den visar på vilken djurvän han är, vår Sverker.
– Det var någonstans i november då jag kommer in på kontoret och ser något röra sig i ögonvrån. Det visade sig vara en liten mus som irrat sig in. Jag försökte verkligen få tag i den men den var snabbare än jag är. Till slut fick jag in den i bastun där jag kunde stänka en skvätt med vatten på den vilket gjorde att den blev helt still. Med en handduk om den tänkte jag släppa ut den igen. Men ute var det minusgrader. Den lilla musen skulle ju frysa ihjäl. Nä, den fick torka inomhus och fick lite ost innan den fick komma ut till friheten igen, berättar Sverker skrattande.
Att komma Sverker in på livet och se vem han är bakom yrkesrollen är svårt. Alla privata frågor styr han tillbaka till att prata om sitt yrkesliv. Omedvetet eller ej. Han gillar verkligen sitt jobb och hans hjärta brinner för arbetsplatsen. Han kan varenda stig och sten i området. Lika trogen som han varit sin arbetsplats, lika trogen är hans kärlek till hustrun Helene.
– Vi har varit tillsammans sedan 1974 och gifte oss 1985. Två barn har vi fått, en son och en dotter, och de har gett oss fyra härliga barnbarn som är i åldrarna fyra till sju år, berättar han.
I många år hade familjen hund, och de vistas mycket ute i skog och mark där svampplockning är en av favoritsysslorna. De tar gärna hand om barnbarnen, fiskar och ser till att njuta av livet så mycket som möjligt. Och idag, när de lever utan hund där hemma, så ser de till att göra några utlandsresor varje år.
Sverker är bra på mycket, men matlagningen låter han frun Helene som är kock ansvara för.
– Resor och god mat är sådant som verkligen förgyller livet, avslutar Sverker leende.
Lite backträning varje dag upp till kontoret som ligger på Kilenegården.
Här trivs Sverker som fisken i vattnet.
Kartan med en del av Sverkers ansvarsområden.
Sverker har så mycket att berätta under vårt samtal. Det mesta handlar om arbetet.
Telefonen är ett viktigt arbetsredskap. Den är dock avstängd under vårt samtal.
Stigar, stenar, skog och djurliv i kommunen. Han kan allt på sina fem fingrar. Och mer därtill.
Utsikten från kontorsfönstret kan inte vara sämre. Den ändrar sig från dag till dag och från årstid till årstid.
Den välbekanta fyren finns inte bara i Nolgårdsrondellen utan även i mindre format på Kilenegården.
Växthuset som Sverker och Helen har designat och byggt själva och som står på tomten hemma i Karlstad.
Vilken fin artikel! Jag är glad och stolt att få arbeta med Sverker i Hammarö kommun.
Sverker är Hammarö kommuns absolut bästa tillgång!! Att få jobba under han vore inte fel:))