Musiker, instrumentbyggare och pedagog – Vi träffar Pär Kunze

Text och foto: KRISTINA

Pärs liv har präglats av en passion för musik, hantverk och berättande. Från uppväxten i en musikintresserad familj till en karriär som musiker, lärare och instrumentbyggare har han följt sin kreativa drivkraft. Med ett nyfiket sinne och en stark koppling till tradition och innovation fortsätter han att utveckla sin hantverksskicklighet, nu med hjälp av ett prestigefyllt stipendium.

Om du någon gång har dansat runt midsommarstången i Folkets Park på Hammarö, har du troligen gjort det till tonerna av Pär Kunzes musik. Sedan många år tillbaka leds dansen av Pärs mamma, och han själv brukar finnas med och spela. 

Musik, hantverk och skapande har varit en genomgående röd tråd i Pär Kunzes liv. De första åren bodde han på Vidön innan familjen flyttade till Karlstad där Pär gick grundskola och gymnasium. Hans mamma var aktiv inom vissång och folkdans, och redan som barn fick han och hans bröder delta i hennes barn- och ungdomsgrupp. Pär berättar ofta om sin barndom och hur hans mamma såg till att musiken var närvarande i deras liv varje dag.
– Vi fick vara med vare sig vi ville eller inte, skrattar Pär.

Den musikaliska resan började med fiol men tog en oväntad vändning när Pär, bara åtta år gammal, bestämde sig för att börja spela säckpipa. Ett instrument som han blev fascinerad av under familjens besök på spelmansstämmor. Eftersom det inte fanns några lärare tillgängliga, lärde han sig några låtar på egen hand, med hjälp av sin mamma. När han var elva år lyckades familjen hitta en lärare som kunde hjälpa honom att utveckla sitt spel, och detta blev en viktig vändpunkt i hans musikaliska resa. Men det var också vid den här tiden som han insåg säckpipans begränsningar och började känna att han ville utforska andra instrument för att bredda sitt musikaliska uttryck.

Under tonåren utvecklades Pär snabbt till en mångsidig och tekniskt skicklig musiker. Han behärskade fiol, gitarr, flöjt, tvärflöjt och saxofon, och han fortsatte att utvecklas både självständigt och med hjälp av lärare. Säckpipan släppte han dock aldrig och valde den som sitt huvudinstrument på musikgymnasiet. När han sedan fortsatte sina studier på Ingesunds folkhögskola blev det saxofon och flöjt som tog plats i hans musikaliska repertoar, och senare kompletterades dessa med gitarr och fiol på musikhögskolan. Sammanlagt tillbringade han sex år på Ingesund för att finslipa sina kunskaper och fördjupa sig i sitt hantverk. 

– Jag ville verkligen fördjupa mig och skapa mig en framtid inom musiken. Man kan antingen läsa till musiker eller musiklärare, och efter mina föräldrars råd valde jag det senare, vilket jag delvis arbetar som idag, berättar Pär med ett leende.

Efter att ha undervisat i musik i Kongsvinger och på Sundstagymnasiet i Karlstad tog Pär steget vidare till Stockholm för att studera filmmusik vid Stockholms universitet. Samtidigt läste han musikproduktion på distans vid Ingesunds musikhögskola. Hans passion för den känslosamma och berättande filmmusiken växte, och han ville fortsätta sina studier och ta en masterexamen i filmmusik. Tyvärr var konkurrensen enorm, och han hamnade på en snöplig femteplats när endast fyra elever antogs vart tredje år. Även om han inte kom in på masterprogrammet var hans tid i Stockholm fylld med andra värdefulla erfarenheter som liveframträdanden, extrajobb som musiklärare och undervisning i tv-spelsmusik. Han deltog även i det kreativa projektet Folkungar, där han som skådespelande musiker turnerade runt i Sverige och höll workshops på skolor.
– Då var jag kapten Blötöga och reste land och rike runt med vår teatergrupp, skrattar Pär.

Efter drygt fem år i Stockholm flyttade Pär tillbaka till Värmland och bosatte sig på Nolgård, en plats med en särskild familjehistoria. Det var en gång hans föräldrars sommarstuga som nu byggts om till ett bekvämt och trivsamt åretruntboende. Kort därefter träffade han sin Anna, och de flyttade ihop i hennes lägenhet på Herrhagen i Karlstad innan de 2021 bestämde sig för att bli hammaröbor. Pär och Anna har nu skapat sitt hem på Nolgård, där de bor tillsammans med sin snart sex månader gamla son Valter och hunden Mira. Deras hus ligger idylliskt på en stor tomt, som erbjuder gott om plats för både lek och avkoppling. Tomten gränsar direkt till älvfåran, där familjen kan njuta av vattnets stilla rörelser, fågelsång och den rofyllda miljön som omger deras hem.

Idag har Pär en mångfacetterad karriär som musiklärare på Bärstadsskolan och Ingesunds folkhögskola, samtidigt som han arbetar som musiker och instrumentbyggare. Det sistnämnda är något han nu har fått möjlighet att utveckla tack vare Wettergrenstipendiet. I december 2024 tilldelades han 200 000 kronor för att kunna fördjupa sina kunskaper inom instrumentbyggandet, vilket är en dröm han har haft länge. 

– Jag har alltid varit fascinerad av instrumentbygge och har ett stort intresse för slöjd och att meka. Redan inför gymnasiet funderade jag på att välja hantverksprogrammet, men musiken fick ta plats i mitt liv. När jag flyttade tillbaka till Värmland fanns det bättre möjligheter att utveckla mitt hantverksintresse, så då började jag bygga, renovera och serva instrument, säger Pär.

Hans passion för hantverket förstärktes genom mötet med instrumentbyggare i hans närhet, bland annat en av hans lärare och en väns pappa som byggde fioler. Han har redan byggt flera stränginstrument, bland annat nyckelharpor, stråkharpor, fioler och gitarrer. Med stipendiet har han nu möjlighet att fördjupa sig i byggprocessen från grunden och siktar på att i framtiden kunna sälja sina instrument. Planen är att under några år lägga mer tid på att fokusera på instrumentbygge. Hemma har han en verkstad och även ett hörn av vardagsrummet avsatt för instrumenten, vilket ger honom en inspirerande plats att skapa.
– Jag experimenterar just nu med plommonträ och kanske kan jag bygga ett helt värmländskt instrument i framtiden, säger Pär entusiastiskt och med en glimt i ögat.

Just nu är Pär mitt uppe i sin musikaliska och hantverksmässiga karriär, men under våren kommer han att byta fokus. När Anna avslutar sin föräldraledighet vid påsk, tar Pär över och blir pappaledig. Under Annas teatersäsong kommer familjen spendera mycket tid i Sunne, där hon medverkar som skådespelare och dansare i Västanå Teaters uppsättning av Kejsaren av Portugallien, baserad på Selma Lagerlöfs klassiska roman, som har fått stor uppmärksamhet. Detta ger Pär en chans att fokusera på familjelivet och njuta av det värmländska landskapet, samtidigt som han fortsätter utveckla sina musikaliska och hantverksmässiga projekt.

Pär är en person som det är väldigt lätt att prata med.
Sambon Anna och deras gemensamma son Valter. Gladare unge får man leta efter.
Familjens hund Mira. En pudelkorsning av den större modellen.
Här håller Pär på att bygga en fiol. En del arbete kvar innan den är klar. Men den kommer att bli så fin.
Utanför huset får man se den stora tomten och det vackra läget vid älvfåran.
Ser ni det stora trädet i bakgrunden? En helt fantastisk björk som nog får stå som familjens vårdträd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.