I april 2013 öppnade restaurang Udden. Fredagen den 18 december 2015 stannade allt upp.
Restaurangen var fylld med ett 50-tal julbordsätande gäster när branden upptäcktes.
– Det var vår köksmästare Anton som ropade på mig. Tillsammans sprang vi ut på lagret och såg lågorna ta sig igenom ytterväggen. På vägen tillbaka till restaurangen stängde jag alla dörrar, det blev nog räddningen för restaurangdelen, jag fattar inte att jag hade sinnesnärvaro att göra det, berättar Anna Alfredsson som såg till att gästerna tog sig ut under lugna och ordnade former.
Skadornas omfattning stod klar först några dagar senare.
– Jag var där både på lördagen och söndagen och tänkte att köket inte verkade vara så mycket skadat. Men när försäkringsbolaget kom dit på måndagen dömde de ut det helt, allt i köket behövde bytas ut.
Samtliga kommande bokningar fick ställas in. En smula tur i all otur var att verksamheten skulle dras ner på sparlåga under vintern.
– Vi har haft tre slitår bakom oss. Hösten har varit hysteriskt bra, speciellt luncherna, och sommaren var också lyckad, trots det kalla vädret, berättar Anna som erkänner att de efterföljande veckorna var mentalt tuffa.
– Allt brukar gå kännas bättre efter en långpromenad eller en löprunda. Nu tog jag mig knappt ur sängen på morgnarna.
Nu, en månad senare, börjar hon se en ljusning. Saneringen är påbörjad. Och ny köksutrusning ska beställas.
– När vi tog över restaurangen var det som det var. Om man ska se något positivt får Anton nu chansen att anpassa köket efter hur han vill ha det.
Tanken var att starta upp våren med luncher i mars. Nu kan verksamheten komma igång tidigast i april. I bästa fall.
– Den stora utmaningen blir att planera för personalen. Vi måste boka upp dem tidigt, men samtidigt har vi inte råd att betala lön om vi inte kan ta in gäster här.
Trots motgångarna ser hon ändå positivt på framtiden.
– Vi har fått otroligt mycket stöttning från gäster, kollegor i branschen och många andra som vi inte ens känner. Det känns superhärligt, det blir man stärkt av. Det känns inte som att börja om på nytt utan mer som en nystart.