Text och foto: KRISTINA
Tre förskollärare och en barnskötare med många års erfarenhet har nu tagit klivet till att öppna en egen förskola.
I många år lekte Monica Daggert, Anne-Marie Johansson, Magnus Andersson och Lennart Sjögren med tanken om att starta eget. Till viss del för att de under årens lopp har levt med hot om nedläggning av de små förskolorna de arbetat på. När Hammarö kommun valde att stänga villaförskolorna tog de klivet mot att öppna ett personalkooperativ. Monica, Anne-Marie och Magnus har arbetat många år tillsammans på Kantarellens förskola, och Lennart arbetade i trettio år i den byggnad de nu ska hyra av Hammarö kommun. Först hette den Mjödvägens förskola, sen döptes den om till Skogsdungens förskola. Nu när de får bestämma namn själva blev det Kungsekens förskola.
– En stadig stam, stabila rötter och så är det ju kunskapens träd. Årsringarna kan symbolisera att vi känt varandra så länge, skrattar Lennart.
Det har varit en ganska lång och byråkratisk resa innan de fick klartecken från Hammarö kommun. Men nu är det inte långt kvar, de tar nu emot ansökningar för starten vårterminen 2022. Alla fyra är utbildade förskollärare som tillsammans har 119 års erfarenhet. Och alla har barnasinnet kvar. Det märktes när vi skulle fotografera dem, det var inte svårt att få dem att klänga i rutchkanan och skrattet låg hela tiden nära.
– Vi har kul tillsammans, respekterar varandra, har samma värdegrund och är trygga och starka tillsammans, berättar Monica.
– Vi kände allihopa att vi ville arbeta tillsammans, berättar Magnus.
Förskolan kommer ha en tydlig miljö- och hållbarhetsinriktning.
– Ska vi kunna rädda den här planeten måste vi börja med de små, det är väldigt viktigt, säger Lennart som drömmer om odling, återvinning och kompostering tillsammans med barnen.
– Vi kommer ha stora ytor även utomhus, så om vi vill kan vi ju ha ett växthus och kanske även höns i framtiden, det vore ju fantastiskt roligt, säger Anne-Marie.
– Vi vill börja på ett roligt sätt med hållbar utveckling och lägga grunden för barnen på ett roligt sätt, som sopsortering och odling, avslutar Monica.