Text och bild: Kristina
Måndag 28 november kallade oppositionen till presskonferens. De uttryckte sin kritik mot bland annat majoritetens ekonomiska uträkningar då de anser att en utbyggnad av Hammarlunden i alternativ två (två högstadieskolor på Hammarö) inte är nödvändig.
– Detta betyder alltså att kostnaden om 75 miljoner kronor direkt kan dras av från alternativ två, och skillnaden mellan alternativen då skulle bli 75 miljoner till fördel för alternativ ett. Men lägg då till osäkerheten i beräkningarna, plus minus 200 miljoner. Det finns inga exakta prislappar att ta ställning till, plus att beräkningarna gäller endast byggkostnader. Detta kan inte vara grundande för att rösta i skolfrågan, säger Peter Johansson, Liberalerna.
– Folkomröstningen borde handla om en eller två högstadieskolor. Att blanda in andra faktorer, som en onödig utbyggnad av Hammarlunden i alternativ två handlar bara om att förvirra hammaröborna och förvrida dem att tro att det blir dyrare att ha två högstadier, säger Bosse Henriksson, Moderaterna.
Oppositionen arbetar för att det ska finnas två jämnstora högstadieskolor på Hammarö, vilket skulle innebära cirka 400 elever i varje skola år 2026 enligt elevprognosen.
– Hur vi ska lösa lokalfrågan för F-6 på östra sidan av Hammarö finns många olika förslag på. Till exempel är Bärstadsskolan förberett för att byggas ut, säger Mattias Joelsson, Kd.
Oppositionen är även starkt kritiska till hur uppdraget till Sweco formulerades.
Båda beräkningarna är professionellt genomförda utifrån de uppdrag som har givits. Men båda uppdragen är styrda av den politiska majoritetens agenda i skolfrågan, säger Peter Johansson, Liberalerna.
De trycker även på att behålla ”den bästa skolkommunen” genom att fortsätta bygga på den framgångsrika skolorganisation Hammarö har idag.
–Det är viktigt att vi har behöriga lärare, studiero i klassrummen, fysisk aktivitet och elevstöd för jämlik skola, säger Mikael Jern, Miljöpartiet.
–Små barn ska ha nära till skolan, och från fjärde klass ska de flesta elever ha möjlighet att cykla till och från skolan, fortsätter Mikael Jern.
Oppositionen önskar ett högt valdeltagande, men har inte satt några siffror på vad det innebär.
– Vi hoppas att alla hammaröbor går och röstar den 10 december. Folkomröstningen är vägledande, och resultatet kommer vi politiker ha som grund när vi tar våra beslut i frågan, avslutar Bosse Henriksson, Moderaterna.