Text: KRISTINA Foto: HÅKAN Illustration: SWECO
När Andreas Björck med familj flyttade till Hammarö började de direkt förhöra sig om båtplats. Men tio år ville han inte vänta utan tog saken i egna händer.
Grannarna skrattade åt Andreas som ville ha en båtplats, här är det tio års väntetid fick han höra. Magnus, entreprenören som anlade familjen Björcks tomt, föreslog lite på skoj att Andreas skulle bygga en egen båthamn.
– Är det tio års väntetid så är det ju inte bara jag som sitter i den här situationen. Så tanken började gro, berättar Andreas.
Magnus som kläckte idén blev involverad i projektet. Han har tidigare byggt flera hamnar och har alltså både kunskapen och de maskiner som krävs. Av en händelse kom de över mark och efter diskussion med tjänstemän och politiker i kommunen började resan. Arbetet med småbåtshamnen har varit en lång och vindlande process som har lett fram till att området nu detaljplaneläggs. Normalt tar en detaljplaneprocess ungefär ett år. Sen ska den klubbas i kommunstyrelsen och när detaljplanen vinner laga kraft avsätts tid för eventuella över-klaganden. Sen ska ansökan om vattenverksamhet lämnas in och godkännas.
– Ja, det här går inte i en grisblink direkt. Kanske hade det gått snabbare att vänta i tio år på en båtplats, men det är roligt att skapa något som fler får glädje av, skrattar Andreas.
Så fort alla tillstånd är på plats börjar försäljningsprocessen, och när de fått tillräckligt många bokningar drar de igång med bygget. Andreas hoppas på byggstart under nästa år. Planen är att bygga cirka 50 båtplatser. Till detta kopplas enklare sjöbodar, parkering och ett servicehus med möjlighet för latrintömning, toalett och en liten gemensamhetsyta för föreningen som kommer drifta anläggningen.
– Att kunna förvara saker nere vid bryggorna möjliggör ju att man kan gå eller cykla ner till sin båt, för vi tror ju att den typiske båtplatsinnehavaren är en närboende, berättar Andreas.
Detta blir ett småskaligt projekt om man jämför med till exempel Mörudden som har 5-600 båtplatser.
– Det här blir ju en liten, mysig anläggning som ska smälta in i den vackra omgivningen. Vi vill bevara så mycket som möjligt av den tallskog som finns och hålla det enkelt. Målsättningen har varit att skapa en plats på Rud som alla kan njuta av oavsett om man har en båtplats där eller inte, avslutar Andreas.