Sörvikshamnen går en ny vår till mötes. Med större och förhoppningsvis bättre anpassande ytor.
– Vi räknar med ett nettotillskott på 50 nya båtuppställningsplatser, förklarar Thorsten Born, vice ordförande och hamnchef i Skoghalls Båtsällskap.
Under den gångna hösten och sommaren har det utförts omfattande markarbeten i Möruddshamnen.
– Vi har lagt ner 650 000 kronor på att bereda marken, det har säkert körts bort 250 stubbar. Som tur var ordnade en av medlemmarna så att vi fick ta schaktmassor från sprängningar på Lillängsberget, berättar Thorsten Born.
I samband med utbyggnationen vill föreningen skapa en bättre struktur på området.
– Vi har märkt en ökning av antalet båtar som inte läggs i sjön. Förra året var det 51 stycken som inte lämnat uppställningsplatsen, och vissa av dem har inte varit i sjön på många år.
Båtsällskapet har därför beslutat att ta ut avgifter på båtar som inte sjösätts. Första året ska det kosta 500 kronor extra, följt av 1000 kronor året därpå och sedan fördubblas avgiften efterföljande år, upp till 8000 kronor. På detta sätt hoppas föreningen att medlemmarna tar hand om sin båt eller säljer den till nån som tänker nyttja den. Även användningen av båtplatserna ska ses över, detta då ett 70-tal platser stod tomma under den gångna sommaren.
– De hör inte ihop med båtarna som stått kvar på land, det trodde vi först. Vi vill inte göra det svårt för våra medlemmar, men med tanke att vi har kö till föreningen är det orimligt att vi har tomma platser.
Föreningen arbetar också för att båthusen används på ett ändamålsenligt sätt.
– Vi vet att husen används till mycket annat än att försvara båtar i. Det är visserligen inte förbjudet, men det är knappast förenligt med båtsällskapets verksamhet.
Föreningen har också en förhoppning om att i framtiden kunna erbjuda fler båtplatser under tak. Och därtill; fler båtplatser.
– Vi planerar för ytterligare 200 båtplatser längst norrut. Detta för att minska kön till båtplatser, vi har cirka 300 personer i kön för närvarande.
För att det ska bli verklighet hoppas båtsällskapet att kommunen, i egenskap av markägare, hjälper till, ekonomiskt eller på annat sätt.
– Det handlar om att muddra i viken, med tanke på att det varit båtverksamhet här sedan 1940-talet vet man inte vad som ligger på botten. När vi byggde spolplattan år 2013 kostade deponin av cirka 100 kubikmeter jord 100 000 kronor. Vi skulle behöva gräva bort betydligt mer än så.