Text: ANNIKA Foto: HÅKAN
Det började med en utmaning från rektorerna till pedagogerna. Hur långt kommer ni ”inom Sverige” under tre veckor? Med stegräknare skulle de gå så långt som möjligt under perioden.
Tanken att inkludera barnen i projektet kom snabbt.
– Vi pratade med alla barnen i gruppen om det här förslaget och de ville alla hänga på, berättar Lillebil Ackerot.
I början av april drog de i gång. Tillsammans med barnen bestämdes aktiviteter som för-vandlades till poäng vilka nogsamt noterades på en stor poängtavla. De valde att spela bandy, springa runt gården, dansa, hinderbana och klätterställning. Poängtavlan var uppdelad i tre sektioner, en för varje vecka, och för varje avslutad etapp väntade belöning för barnen.
– Efter första veckan spelade vi pedagoger upp ett teaterstycke för barnen. Teatern spelades in så att även de frånvarande barnen och alla föräldrar fick se den i efterhand, berättar Lillebil.
Barnen fortsatte med sina utmaningar och fick efter andra veckan en ny belöning. Med låten Tagga till ur den medhavda bandspelaren tog sig gänget till den närbelägna skogen. Där fick de skrika sina vårskri så det hördes över hela skogen vilket barnen uppskattade väldigt mycket.
Det gick snabbt att fylla upp poängtavlan även vecka tre och sen avslutades det hela med en utflykt till Hammars udde. Där bjöds det på fruktspett, besök till älgskogen med alla träskulpturer och möte med en tjuvaktig kråka.
– Ja, den där fågeln ställde allt till med lite bus. Men vi fick oss alla ett gott skratt, berättar Eva Dronsfield, en av pedagogerna.
Men de nöjde sig inte där. En idé om att springa vårruset kom från ett av barnen vars mamma skulle springa loppet.
– Vi fick berätta vad vårruset var för något och barnen ville också springa det, berättar Lillebil.
De mätte upp avståndet runt gården som var 200 meter. Sen fick barnen springa, och varje varv prickades nogsamt av.
När de fem kilometrarna hade klarats av fick barnen diplom och guldstjärna precis som man får i det riktiga vårruset.
Rörelseutmaningarna har fått barnen att hitta glädjen i att röra på sig. Med tonerna från Tagga till och ett gäng dansan-de ungar drar vi oss tillbaka till redaktionen igen med ett stort leende på våra läppar. Se film på dansen på hammaronytt.se!