Hammarö ligger i topp på många områden. Ungdomsarbetslösheten sticker dock ut i motsatt riktning.
-Vi ska jobba med de som står närmast arbetsmarknaden, förklarar Anna Bäcksholm och Maria Persson som arbetar med ESF-projektet Ung Framtid på Arbetsförmedlingen.
Projektet startade förra året och har en budget på hissnande 1,1 miljarder kronor.
– Det är det enskilt största projektet i EU just nu. Det visar hur viktigt Europeiska Socialfonden ser på ungdomsarbetslöshet, säger Anna.
Arbetslösheten i Sverige ligger på cirka 7,7 procent. För ungdomar ligger siffran på cirka 20 procent. Och på Hammarö är läget ännu lite sämre.
– Det är ganska förvånande eftersom Hammarö är en såpass välmående kommun, menar Maria.
Sett till antalet personer är inte läget fullt så dramatiskt. Av inskrivna 127 hammaröungdomar ska inledningsvis ett 80-tal få ingå i projektet.
– Vi ställer ganska höga krav på deltagarna. Bland annat ska man redovisa minst tio timmar i veckan, klarar man inte ska man heller inte vara med, betonar Anna och Maria som inte ser vare sig själva eller arbetssättet inom projektet som typisk för Arbetsförmedlingen.
– Om man ska vara självkritiskt, och det är man idag inom Arbetsförmedlingen, så har vi inte lyckats med ungdomsarbetslösheten. Det vanliga är att man blir inskriven, och först efter 90 dagar får man tillgång till insatser. Inom det här projektet kan man få hjälp redan från dag 1.
-Vi kommer också satsa mycket på kontakten med arbetsgivarna. De är nyckeln till framgång. Det kan handla om allt från jobb, till praktik och traineeplatser. Framför allt måste vi utgå från företagens behov, det har vi kanske varit lite för dåliga på, menar Maria.
Anna Bäcksholm och Maria Persson startade upp Ung Framtid på Hammarö i augusti i år. Projektet i sin helhet pågår fram till 2018.