Text: KRISTINA Foto: HÅKAN, KRISTINA
Om du bara ska komma ihåg en sak efter att ha läst den här artikeln så är det att sänka farten när du ser oss, hälsar eftersöksjägarna i Hammarö kommun.
När ett vilt blivit påkört ska polisen omedelbart meddelas genom att ringa 112. Inte 114 14 och kanske få sitta i telefon-kö länge. Och vänta inte tills du kommer hem, då förloras mycket viktig tid. Platsen ska märkas ut, på den sida av vägen där djuret gått in. Polisen skickar sen meddelande till eftersöksjägarnas kontaktman som själv åker ut eller fördelar arbetet till någon eller några av eftersöksjägarna. De spårar upp djuret för att förkorta eventuellt lidande. Eftersöksjägarna ringer ofta upp den som kört på djuret för att få fler detaljer.
– Då är det viktigt att man svarar, säger Tommy Ahlborg.
– Och ta hem appen Viltolycka, där får man koordinaterna och vårt jobb blir mycket enklare, berättar Fredrik Höglund.
Oftast har de med sig hund för att enklare spåra upp djuret.
Man kan märka ut platsen med lite vad som helst, men ha gärna en märkningsremsa i bilen. Den finns att hämta gratis på bilbesiktningarna. Men det spelar ingen roll vad som används, och mycket har eftersöksjägarna varit med om.
– En gång var det en dam som precis hade varit och handlat som ställde en kasse med mjölk vid olycksplatsen. Den skulle hon komma och hämta sen, skrattar Anders Gunnesel.
– Och jag har sett en blöja som märkning, IKEA-påsar, en stock uppsläpad i vägrenen och så hörde jag om en som fick en BH som märke, skrattar Tommy Ahlborg.
Trianglarna ställer de ut där de börjar spårningen, och det är viktigt att man då håller ner hastigheten som trafikant.
– Hundarna spårar djuret som kan ha korsat vägen flera gång-er. Och hundarna är ofta ivriga när de följer spåren, så det kan bli farliga situationer om bilförarna inte tar det lugnt.
– När hastigheten sänktes på Hammaröleden och Vidövägen märktes det otroligt mycket i statistiken från ett år till ett annat. Det är långt ifrån lika många viltolyckor på de vägarna sedan dess, berättar Fredrik.
– Vi lever farligt, flera döds-olyckor inträffar varje år på grund av att bilister inte saktar ner, säger Sören Linzie.
Även om djuret ser ut att ha klarat sig vid en olycka så kan de ha inre skador. De fortsätter ofta röra så länge hjärtat slår.
– Alla olyckor blir inte rapporterade. Och det är inte alltid vi hittar påkörda djur utan vi får samtal från folk som sett rådjur linka på tre ben. Då får vi åka ut och ta bort det, berättar Anders.
De flesta olyckor på Hammarö händer längs Vidövägen och Hammaröleden, och vid vägar kan de inte släppa hundarna på grund av trafiken. Att gå med både kopplad hund och bössa längs vägarna och i skogen är mycket svårt.
– Vi hundförare måste koncentrera oss på vad hunden gör och om den markerar, då är det svårt att även titta efter djuret och kolla dess status. Därför går vi oftast två och två, den ena med bössan redo, berättar Anders.
– Eller så får vi gå med hunden kopplad och trycka djuret framför oss med en förhållsskytt som står längre fram och kollar statusen, berättar Fredrik.
Från mitten av augusti till mitten av november finns det oftast väldigt mycket fallfrukt i trädgårdarna, och älgarna rör sig då över hela ön. Och just nu är det brunst. Då är det viktigt att ta det lugnt i trafiken i gryning och skymning. Och det finns nog fler älgar här än vad många tror.
– Det finns ett 40-tal älgar här på ön. Förra året hade vi innan jakten mellan 35 och 40 älgar. 12 stycken fick vi fälla och trafiken tog ett par stycken, berättar Fredrik. Älgkorna får en till två kalvar varje år också, så det fylls på hela tiden. Och eftersom vi är de enda jägarna här, vi har ju inga vargar, så har vi ganska bra koll på dem, fortsätter han.
40-50 dovhjortar fördelade på tre större och några mindre flockar finns också, och de rör sig på hela ön. Det kan vara svårt att se skillnad på dovhjort och rådjur, men dovhjortar är större, är vita på magen och har längre svans. Och rådjuren går inte i stora flockar. Här på Hammarö rör sig flera hundra rådjur, men några vildsvin har vi inte på Hammarö.
– Hade vi haft vildsvin här hade vi märkt det. Och det ska vi vara glada över, det är inga trevliga djur. Den dagen de kommer hit blir det problem, de håller sig på platser där det är svårt för oss att ta oss fram. Vi får vara glada för varje dag utan vildsvin på Hammarö, säger Anders.
Förra året skedde ett sjuttiotal trafikolyckor med vilt på Hammarö. I år har det hittills varit mycket lugnare, kanske på grund av ett dåligt äppelår.
På Hammarö finns sju eftersöksjägare varav sex av dem är hundförare med ett tiotal spårhundar totalt. Ser ni att de är ute på uppdrag så kör förbi med stor försiktighet. De har också en familj de vill komma hem till.