Text: KRISTINA Foto: HÅKAN
Hammarö Skärgårdsmuseum startade 2009 då Hammarö kommun fick en stor donation föremål från det gamla vänerfisket testamenterat av Arne Ericsson.
Arne Ericsson var inte själv fiskare, men hans far, morfar och morfars far var fiskarbönder. Eftersom varken fisket eller jorden gav tillräckligt kombinerades ofta dessa inkomstkällor. Arne hade ett stort kulturhistoriskt intresse och sparade föremål från släkten samt ropade in utrustning på olika auktioner.
Förutom utställningen om vänerfisket kan man lära sig mer om livet på fyrarna i Vänern förr i tiden. Och nytt för i år är utställningen Bernt Anderssons båtar. Hammaröbon Bernt har konstruerat båtar sedan 1958, först ut var Spiggen, en segelkanot klass C. Hans kanske mest kända modeller är Compis, Beason och Dixie som byggdes på Hammarö. Han har bakgrund som framgångsrik elitseglare och tillhörde världs-eliten i finnjolle på 60-talet. Bernt har bland annat representerat Sverige i OS, har fyra SM-guld i kanotsegling och har gjort tio Gotland runt.
– Det Bernt har gjort med alla sina båtar och idrottsliga framgångar är inte särskilt känt här på Hammarö, så det känns väldigt kul att få visa upp detta, säger Janne Hesselstedt, ordförande i föreningen Hammarö Skärgårdsmuseum.
Tillsammans med originalutställningen om vänerfisket samt utställningen om livet i Värmlands fyrar visas utställningen om Bernt Anderssons båtar upp sju dagar i veckan under hela sommaren. Men detta är inte det enda som är nytt för i år. Taket har lagts om och delar av fasaden har bytts ut. Och inte minst färgen på huset som nu är helt rött.
– Vi fick vara med och tycka till, och vi valde till exempel att inte ha vita knutar som känns mer som en villa. Nu känns det helt rätt, berättar Janne som även är väldigt nöjd med samarbetet med Hammarö kommun som äger fastigheten.
Förra sommaren byggdes en ny brygga av medlemmar i föreningen och i dagarna har föreningen fått bygglov och strandskyddsdispens för en sjöbod och en isbod vilka de kommer börja bygga till hösten enligt plan. Arne Erikssons utställning ska delvis flytta in i sjöboden och kompletteras med delar av det som idag inte får plats.
– Vi kan bara visa upp en liten, liten del idag. 90 % har vi lagrat. Dels vill vi bygga upp en sjöbod som den såg ut förr, och så vill vi förnya och bygga ut den utställningen. Och då får vi mer utrymme för Bernts utställning, kanske kan vi få in hans C-kanot med segel genom taket, skrattar Janne.
Hammarö kommun drev museet fram till 2019 då föreningen Hammarö Skärgårdsmuseum bildades, och de har i dagsläget ungefär 150 medlemmar. I början av juni fick föreningen ta emot Hammarö kommuns kulturstipendium. Från måndag 5 juli och sex veckor framåt finns feriearbetare på plats.
– Vi har ett litet fik med självservering och man betalar kontant eller med Swish. Förutom att fylla på fikat ska feriearbetarna se till att det inte blir trängsel runt fikabordet, att det inte är för många inne i museet samtidigt och liknande, berättar Janne.
Så passa på att ta en tur ner till Skärgårdsmuseet i sommar, och kombinera gärna utflykten med en promenad kring Hammars udde. Där kan du se skulpturerna vi skrev om i marsnumret, och kanske gulla med lammen som nu flyttat in i hagen bredvid museet.