Text: KRISTINA Foto: HÅKAN
I andra tidningar och på sociala medier kan vi följa diskussioner kring en påstådd butiksdöd i Skoghall centrum till följd av bland annat höga hyror. Men hur ligger det till egentligen?
Höga hyror, internethandel och stora köpcentrum påverkar alla butiker, speciellt de mindre. Så hårt att vissa måste slå igen. Detta är inget unikt för Skoghall, tvärt om ser vi denna trend på många orter.
I Skoghall centrum kommer Cosy Corner snart att stänga butiken, precis som Tant Ottilia. Cosy Corner flyttar sin verksamhet och går över mot att sälja över internet, medan Tant Ottilia stänger av personliga skäl.
– Jag tror inte det blir några större problem att hitta hyresgäster till någon av dessa lokaler, säger Johan Modin, vd Hammaröbostäder.
Sheriffens Allservice stängde sista januari men viss del av verksamheten fortsätter i en mindre lokal på Solgatan. Svenska Röda Korset Hammarö har skrivit kontrakt med Hammaröbostäder och kommer den 1:a april ta över Sheriffens gamla lokal.
– Vi får en sammanhållen verksamhet då vi kan flytta hit sy- och vävstugan. Det här ger oss också en möjlighet att erbjuda olika typer av sociala aktiviteter. Centrum behöver en mötesplats där man kan komma in och bara umgås, berättar Lillemor Larsson, ordförande i Svenska Röda Korset Hammarö.
Carli Choklad har tagits över av Jonas Rohman som driver Vetekransen bageri och café i Kristinehamn.
– Jag kommer öppna ett klassiskt café med kakor, tårtor och bakelser. Lite större utbud än vad Carli hade, berättar Jonas som öppnar så snart nya möbler och diskar har levererats.
Inledningsvis kommer produktionen ske i Kristinehamn och köras hit.
COOP tog över Netto i somras och kommer konvertera alla tre butiker i södra Värmland samtidigt.
– Vi kommer stänga ungefär en vecka för konvertering framöver, berättar Anita Persson, butikschef Netto Skoghall.
På PEKÅS som ägs av COOP Värmland ser man positivt på framtiden.
– Vi ser en positiv utveckling i butiken på Skoghall och har absolut inga tankar på att lägga ner butiken, berättar Tony Carlsson, vd Pekås.
Hyreskostnaden för butikslokaler i centrum är satt utifrån vilken service man behöver. Gör man det mesta själv blir kostnaden lägre.
– Jag brukar likna det med att köpa en resa. Vill man ha en all inclusive kostar det mer än om man köper en flygstol, berättar Johan Modin, tf vd Hammaröbostäder. Vad som ingår i hyran är en viktig aspekt innan man pratar om hur dyrt det är. Vill man ha italiensk marmor blir det ett högt kvadratmeterpris. Gör man allt själv blir det en bashyra som är lägre. Men kanske behöver vi göra mer som ingår i bashyran för att underlätta så inte hyresnivån ska dra iväg, fortsätter Johan.
Att hyran skulle ha höjts i samband med att Hammaröbostäder köpte fastigheterna av Willhem förnekar Modin.
– Alla avtal ligger kvar sedan tidigare, inga avtal har skrivits om för att vi tog över. Och avtalen är en överenskommelse mellan hyresgäst och fastighetsägare. Sen regleras hyran med inflationen varje år, det blir någon procent. Det står med i avtalen. Man kan ha fått en rabatt som försvunnit enligt uppgörelse, och då kan man kanske uppleva det som en chock-höjning. Men det är ju något man kommit överens om, berättar Johan.
Bashyran för butikslokalerna i Skoghall centrum ligger på cirka 850 kr. per kvadratmeter och år.
– För nyetablerade företag har vi möjlighet att hjälpa till lite. Vi kan under första verksamhetsåret ge en reducerad hyra som sedan trappas upp. Till exempel 60 % av hyran första året, 80 % andra och 100 % tredje året. Det är ett sätt för oss att hjälpa nya företag igång, berättar Johan Modin. Vi kan även låta bli att höja hyran på lokaler ett år eller två istället för den avtalade höjningen som normalt följer inflationen. Det är ett strategiskt beslut som jag tycker vi ska överväga när vi ser en vikande marknad, berättar Johan Modin.
Men sådana beslut tar inte Johan Modin som snart får fokusera på sin tjänst som vd i Hammarö Energi. Första mars tillträder Fredrik Berglöv som ny vd för Hammaröbostäder.
Hyresnivån i Karlstad centrum är betydligt högre.
– Bashyran i våra fastigheter i Karlstad centrum ligger på cirka 3 000 kr. per kvadratmeter och år. Sen tillkommer driftskostnader och fastighetsskatt berättar Carl Jerenius, Lundbergs fastigheter.
Röda Korsets gamla lokal längst ner på Björkhagsgatan verkar vara svår att få hyresgäst till.
– Vi spånar nu på att öppna pop up-kontor istället. Fem, sex stycken kontor med tillgång till gemensamma ytor som mötesrum, pentry och toa. Då blir det inte så dyrt för var och en heller, berättar Johan Modin.
Skoghall Hammarö Centrumförening gör sitt bästa för att dra folk till centrum. Tassemârten och Tomtens Dag är de större evenemangen, och så arrangeras även de mindre aktiviteterna Våryran och Höstlôv.
– Om alla hammaröbor skulle göra ett stödköp per år i Skoghall centrum så skulle butikerna blomstra. Vi har ju mycket av det som finns på andra sidan broarna. Ska vi överleva måste vi använda det vi har på ön. Varför inte kolla i butikerna i Skoghall centrum och se vad som finns innan vi åker och handlar någon annanstans? Handla här idag om du vill ha affärerna kvar imorgon, säger Magnus Moberg, ordförande i föreningen.