Allt började på Skoghall. Och trots dryga 20 år i exil känner han sig fortfarande som en värmlänning.
HammaröNytt har samtalat med Per Dahlberg som berättar om musik, media och Klister-Mia. Samt bakgrunden till hans Facebook-alias.
Tillbringade man sig ungdom i Karlstad med omnejd under mitten av 1980-talet är det nära på obligatoriskt att känna till Hollywood Indians. Även om cowboypunkbandet inte var, i allas ögon, stans största rockband, såg de sannerligen ut så, med svarta kläder, mohikanfrisyrer och artistnamn.
Vägen mot framgång gick via Skoghall. Närmare bestämt en replokal på Hägensberg.
– Det var ett tidigare band vi hade. Bussen gick bara till Hammar. Sen fick vi släpa all utrustning längs med Lövnäsleden, minns ”Dee Dee Darelli” som berättar att även Hollywood Indians hade starka rötter till öa.
– Tre femtedelar av bander var från Skoghall och Hammarö. Det var en rolig period. Vi hade återförening i Kil i somras. Åke, vår gitarrist, fyllde år och hade hyrt Killingen i Kil med stor scen och hela grejen.. Hela bandet samlades för första gången på kanske 15 år på en scen, efter ett soundcheck satt alla låtar direkt. Om det sedan beror på att vi har spelat låtarna så jädra ofta eller om de är så lätta vet jag inte.
Efter att ”indianerna” lagts ner i slutet av 1980-talet gick flyttlasset ner till Göteborg.
– Meningen var att jag skulle ta ett sabbatsår från musiken och skriva Den Stora Romanen. Men i den vevan satte vi ihop ett band i Uppsala (märkligt nog eftersom jag bodde i Göteborg, erkänner han) med bland annat Mattias Klum, naturfotografen, på trummor.
Bandet Dahlbergs blev så småningom helt göteborgsbaserat, och följdes sedan av bandet Submachines. Musikkarriären fick dock ett abrupt slut 1992 då Per Dahlberg fick jobb på Sveriges Television. Programmet hette PM och leddes tillsammans med två andra, nya teveansikten: Pernilla Månsson och Gry Forsell.
– Det gjordes audition med tre personer i taget. Jag, Pernilla och Gry mötte varandra på tågstationen i Växjö där programmet spelades in. När det var dags för test var vi så bra kompisar att de tog alla tre, de kunde inte bestämma sig för en programledare.
Kring mitten av 1990-talet hamnade han i radion, som programledare för morgonpasset i P3. Ett stående inslag varje vecka var telefonintervjun med en ung Mia Skäringer, då känd som Klister-Mia
– Jag hade flickvän i Kristinehamn på den tiden, och Mia – hon var bara 17 bast då – hängde med samma kompisar som jag och min tjej. Hon var hämningslös och jävligt rolig, och hade sommarjobb på Casco där hon körde truck. Och alla vi som känner Mia vet att det var ett under att hon inte krockade hela tiden. Det var första gången hon var med i media på det sättet.
Efter hand blev det mer teve, rockvideos med bland annat Hederos & Hellberg, reporter i Mediemagasinet och Carin 21:trettio och programledare för Svenska Slag på SVT. Idag är han anställd på produktionsbolaget Eyeworks som bland annat gör Bingolotto och Lotta på Liseberg. Bostadsorten är fortfarande Göteborg. Men några gånger om året är han ”hemma” i Värmland.
– Det brukar bli en gång på sommaren och en gång kring jul. Då träffar jag mor och syskon, och alltid någon från Hollywood Indians, de är som min andra familj.
…Vilket för oss osökt in på herr Dahlbergs Facebooknamn: Skoghall.
– Det är det fränaste ställe man kan komma ifrån. När vi hade bandet öppnade vi varje gig med att ropa ”Skoghall”. Det har stått folk på Hultsfredsfestivalen och ropat det i kör utan att fatta varför, skrattar han.