Sockenstugan byggs om till hörsal

Sockenstugan, belägen intill Hammarö kyrka har används till många saker under årens lopp. Inom kort får byggnaden en nygammal funktion.

– Tanken är ett det ska bli en ”kulturbygdens hörsal”, menar Lennart Ekengren, projektledare vid kommunen.

Sockenstugan uppfördes 1920 och ersatte då den närbelägna Klockargården, nuvarande hembygdsgården, som tidigare fungerat som kommunalhus.

– Det var här Hammarös centrum låg, och därför var det logiskt att också kommunhuset skulle finnas här. Men det man inte tänkte på var att det jobbade 3 000 personer på pappers-bruket, så efter bara sex-sju år så flyttades verksamheten till Skoghall, berättar Lennart Ekengren.

Sedan dess har huset använts till bland annat skola. Sedan drygt 30 år tillbaka har övervåningen, den gamla kyrkovaktmästarbostaden, brukats av Hammarö konstförening. Ett mindre rum på nedervåningen har hyst Skolmuseet. Den stora salen har dessvärre ekat alltför tom på senare år. Men det ska det bli ändring på.

För det finns många i närområdet som är i behov av en lite större lokal; Hembygdsföreningen, församlingshemmet Hammars gård och givetvis också skärgårdsmuseet, där Lennart Ekengren själv vanligtvis arbetar.

Renoveringen och ombyggnationen innebar att den nuvarande hallen fräschades upp. Uppvärmningsköket har ersatts med en handikapptoalett och det tidigare skolmuseet har delats upp i en förrådsdel och ett cateringkök. Skolmuseet är tänkt att få en ny lokal i närheten. I den stora salen är det främst golv, väggar och belysning som setts över.

– Ljudabsorbentplattorna var väldigt skitiga och inte speciellt vackra, och lysrören skymde takmålningarna.

Renoveringen och ombyggnationen beräknas kosta 1,6 miljoner kronor varav Boverket bidrar med hälften. Nyinvigning är planerad till våren.

web_Sockenstugan

De vackra väggmålningarna, utförda av Oscar Jonsson efter idéer av Wenzel Björkhagen, renoverades för några år sedan. De sex ovala medaljongerna symboliserar hammaröbornas levebröd: fisket, jordbruket, industrin och sägner från ön.

– En intressant detalj är att det finns en bro avbildad. Jakobsbergsbron, den första fasta förbindelsen med fastlandet, byggdes först 1929, berättar Lennart Ekengren.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.