Text och foto: KRISTINA
Stora Enso Skoghalls Bruk delade ut stipendier till niondeklassare på Hammarö. Eleverna fick skriva uppsatser om hur en bra arbetsplats ska vara. Åtta vinnare valdes ut som fick sina stipendier 28 mars.
För första gången inriktade sig Stora Enso Skoghalls Bruk på hammarös niondeklassare. De ville få beskrivningar av ungdomars drömarbetsplats. Detta för att få ungdomar att tänka till kring hur en bra arbetsplats ska vara, och samtidigt få input från framtida medarbetare om vad de tycker är viktigt.
– Vi kan genom detta få idéer om hur vi ska bli ännu bättre, vilket i så fall är jätteroligt, berättar Kristina Tranberg, HR-specialist.
Alla elever i klass nio på Hammarö fick delta i tävlingen, och Stora Enso fick in totalt 31 bidrag.
– Det var inte helt lätt att välja ut vinnarna, det var många bra bidrag. Men till slut var det åtta som drog det längsta strået, fyra från Mörmoskolan och fyra från Hammarlunden. Det märktes att många verkligen hade tänkt till och känt efter hur de vill ha det, och de som levererade bidrag med mest känsla i var de som vann stipendium denna gång, berättar Kristina.
Av de totalt 31 bidragen så kom endast fyra från killar.
– De åtta som vann valdes ut efter innehåll, inte om det var en kille eller en tjej, berättar Kristina.
Alla som deltog fick en biobiljett, och de åtta vinnarna fick en prischeck om två tusen kronor. I samband med utdelningen fick ungdomarna en guidad tur på kartongmaskinen KM8, och dagen avslutades med att Stora Enso bjöd på lunch.
Hammarönytt fick välja ut ett av bidragen för publicering, och vi valde ut Tilde Jensen Bures bidrag som du kan läsa här intill. Tilde ville gestalta en känslomässig beskrivning av en arbetsplats.
– Jag gillar att skriva och det var en bra möjlighet för mig, berättar Tilde. Jag uttrycker mig bättre i skrift. Jag blev väldigt överraskad när jag fick veta att jag vunnit. Precis när jag kom ut från nationella provet i SO så såg jag att jag hade fått sms om att jag vunnit.
Alva Hjerthén, Tilde Jensen Bure, Moa Johansson, Elina Svensson, Ebba Törnkvist, Emma Skovlund, Ida Sassner och Klara Kristiansson fick stipendier av Stora Enso.
En bra arbetsmiljö – Min vision
Jag som anställd är en del av företagets team och är viktig för företagets framgång på marknaden – både lokalt och som helhet. Jag vill också dela företagets värderingar, känna engagemang, solidaritet och glädje i mitt arbete. Men det handlar inte bara om hur du som anställd hjälper företaget framåt, även hur du som individ kan utvecklas och stärkas inom ditt arbete. Att företaget ger mig chansen att utvecklas och gå framåt, genom att få tillgång till kurser och lära mig mera inom arbetet, gynnar det i förlängningen även företaget.
En bra arbetsmiljö är också grunden till hur ett företag presterar. Därför är det så viktigt att man känner sig trygg på sin arbetsplats men också att man har saker att vara stolt över.
Chefen är en viktig person, man ska känna att man har respekt, tillit och förtroende för och framförallt ska han vara en ledargestalt som ska kunna ställa krav men även ge konstruktiv kritik. Det är ett samspel som bör fungera åt båda hållen.
Det jag nämnt tidigare är det man önskar var den riktiga världen men oftast brister det i kommunikationen och chefer är inte alltid bra på att vara chefer och vi är väldigt komplexa som människor. Så det bästa av två världar var om vi kunde kommunicera med varandra på ett rakt och tydligt sätt. En god gemenskap skapar en atmosfär som kan göra tråkiga arbetsuppgifter roliga. Jag vill kunna känna att jobbet gör skillnad för andra, samhället eller för en bättre värld, det vore en dröm att det jag gör medför något gott.
Arbetskamrater kan vara avgörande för om jobbet är något för dig, de har stor betydelse eftersom du kommer att spendera mycket tid på arbetet. Som anställd vill jag kunna påverka och bidra, få uttrycka mina ideér och tankar. Det är viktigt att man känner sig behövd och uppskattad och därför behöver arbetskamraterna peppa varandra och ge god respons men också konstruktiv kritik, ha en trevlig ton gentemot varandra och våga kommunicera. Man ska kunna se fram emot att gå till jobbet, bli taggad och inspirerad. Du ska också få känna att du kan ta eget ansvar för saker, få fatta egna beslut osv, att folk litar på dig. För det påverkar också hur man presterar inom sitt yrke. Får man en bra arbetsplats så blir trivseln naturligt högre och förändrar hälsan både för anställda och företaget.
Sammanfattningsvis. Jag vill ge en känslomässig beskrivning av en bra arbetsmiljö, där alla parter ska lära sig att samarbeta och vara lyhörda då det inte alltid är lätt att nå fram med sitt budskap. Det bästa av två världar vore att alla jobbar för den optimala sammanhållningen. Det texten beskriver är ett företag och dess anställda som jobbar mot ett gemensamt mål där alla månar om varandra, då blir det en bra arbetsplats.
Tilde Jensen Bure, Mörmoskolan 9c