Text och foto: KRISTINA
2015 tog kommunen beslut om att det ska finnas en badplats i Bärstadområdet.
Det skulle inte bli en kommunal badplats utan kallas badmöjlighet för att undvika en detaljplaneändring. Projektet var tvådelat, iordningställa området för att bli mer parkliknande samt göra det möjligt att bada. Bredvid småbåtshamnen norr om Smörsoppsvägen började arbetet med att muddra och få ner en duk med sand på för att få till en bättre botten.
I planen föreslogs att träd och buskar skulle etableras och en grillplats anläggas. Stigar med stenmjöl, cykelparkering och sopmöjligheter skulle finnas. Mellan Bärstad beach och små-båtshamnen var tanken att får eller getter skulle hålla nere vegetationen, alternativt röjas med maskiner, ett gångstråk skulle förbinda stranden med småbåtshamnen och en enklare grusad parkering vid småbåts-hamnen fanns med i planerna. En samordning med ett större grepp med byggprojekt som försenats i området ställde till projektet som nu ligger på is.
En facebookgrupp kallad ”Kan vi fixa Bärstad Beach?” för att med gemensamma insatser få ordning på stranden skapades i maj 2020 och har i dagsläget 70 medlemmar.
– Jag skapade gruppen för att det skulle hända något, och visa kommunen att vi är många som inte vill att det gror igen. Det är folk där och badar varje dag, så den används ju redan. Men det är ju svårt att veta vad man får och inte får göra som privatperson, berättar Ewa.
Ola Jonsson, vice ordförande i servicenämnden, berättar att pengarna inte räckte till att göra färdigt, men att det kanske är möjligt att tillsammans med frivilliga krafter skapa en fin badplatsmöjlighet med trevlig omgivning.
– Om ett nyttjanderättsavtal kan skrivas, liknande de som finns mellan båtklubbar och kommunen. Motprestationen brukar vara skötsel i form av städning och klippning av gräs. Så om medlemmarna i facebookgruppen bildar en förening, utser en styrelse och har stadgar samt är öppen för alla, så är det kanske möjligt att upprätta ett avtal, berättar Ola som har nya idéer kring hur ekonomin skulle kunna lösas, vilket han ska börja arbeta med när alla är tillbaka efter sina semestrar.
– Det låter precis som det jag tänkt. Och det är säkert många som vill vara med här i närområdet, säger Ewa Wiklund.