Sunna Hansdottír han bott i Stockholm de senaste åren och studerat på Konstfack.
Men uppväxten skedde på Hammarö. Och förhoppningsvis kommer hon att ställa ut även här, inom kort.
Barndomens stigar utgick från Ålvägen på Hammar, och sedermera vid Rud Brännäs.
– Jag var 14 år när vi flyttade, innan jag fick köra moped var det ganska besvärligt att bo så här långt ute men idag är det helt underbart att få komma hem, berättar Sunna när vi träffar henne en vinterkall förmiddag under mellandagarna.
Sunna Hansdottír har bott och verkat runt om i Sverige, och bland annat studerat konst i Halland och vid Stenebyskolan i Dals Långed. Under perioder har hon bott och jobbat på Island där mamma Elisabet kommer ifrån.
Det finns flera olika inriktningar på Konstfack. Att valet föll på just textil kan delvis förklaras med de isländska rötterna.
– Mamma har alltid stickat mycket, inte minst islandströjor.
Däremot ryms mycket inom genren. Sunna har under studieåren bland annat arbetat med screentryck och broderier. Enligt henne ligger snarare begränsningen i hur hon som konstnär disponerar tiden.
– Vid opponering på mitt examensarbete fick jag höra mycket om hur välgjort mitt verk var. Och jag hade faktiskt lagt ner otroligt mycket tid på det. Men när man håller på länge är det lätt att tappa lite av den snabba känslan.
Livet som nyexaminerad konstnär kunder knappats börja bättre. 10 december till 8 mars finns hennes verk ”Valv bakom valv oändligt, en utställning om det inre rummet” till beskådan i Stockholms lokaltrafiks glasmonter på Odenplans tunnelbaneperrong i Stockholm.
– Jag utgick från mitt ex-jobb som jag inte var riktigt nöjd med, det kändes som att få en andra chans.
Formen är kubisk, tegelmönstrad, genombelyst, och ser ut att sväva fritt. Tanken är att konstverket ska föra tankarna till människans olika lager. Något kommersiellt användningsområde finns inte uttänkt. Det får, om möjligt, någon annan tänka till kring.
– Jag har tidigare gått mot att arbeta med design, det är mer ett yrke. Men när jag läste sista året vid Stenebyskolan bestämde jag för att satsa på konsten. Men visst vore det kul om verket kunna leva vidare.
Ett urval av Sunnas bilder, i form av numrerade posters, säljs via den svenska konsthandlarsidan Arrivals. Vid sidan av konstnärskapet arbetar hon i en bokhandel.
– När jag slutade skolan tänkte jag att det kommer att bli ett speciellt år. Det svåra är ju inte att utbilda sig utan det som sker efteråt, menar Sunna som eventuellt kommer att ställa ut på Hammarö under våren.
– Men det är inget som är bestämt än.