Text och foto: KRISTINA
När temperaturen stigit till fem grader blir fästingarna aktiva. TBE, Tick-borne encephalitis, är en fästingöverförd hjärninflammation som det inte finns någon behandling för.
2021 smittades 20 personer av TBE i Värmland, en dubblering från år 2020. Många får inga eller milda symptom, men vid allvarlig TBE kan man förvänta sig hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. Detta efter en mild feber som man tillfrisknat från några dagar innan. De flesta blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat trötthet och minnesstörningar.
Enligt Region Värmland betraktas vänernära områden ha risk för smitta och rekommenderar vaccination för personer som semestrar och vistas i skog och mark i olika delar av mellersta och södra Sverige.
Vuxna och barn över ett år kan vaccinera sig mot TBE med god skyddseffekt. Oavsett om du är vaccinerad eller inte är det viktigt att ta bort fästingar som satt sig, så snart som möjligt. På 1177 läser vi att man inte ska badda eller smörja fästingen med något innan den tas bort. Använd en pincett eller fästingborttagare och ta tag om fästingen så nära huden som möjligt. Dra sedan långsamt rakt ut. Om något blir kvar ska man låta det vara. Tvätta sedan med tvål och vatten eller desinfektionsmedel och ha koll på området och ditt mående under några veckor efteråt. Om det blir en rodnad i huden efter tidigast en vecka kan det vara ett tecken på borrelia, speciellt om rodnaden ökar i storlek.
Borrelia kan behandlas med antibiotika.
På Hammarö finns tre företag som erbjuder vaccination mot TBE. Vaccinhusbilen, Cura Mobil och VaccinJouren Hammarö.
Wanja Gustafsson besökte Vaccinhusbilen på Skoghall centrum i slutet av april.
– Jag tar min första dos idag eftersom jag har så mycket rådjur i trädgården. De äter upp blommorna och har med sig fästingar. Nog för att jag är gammal, men jag vill inte dö av en fästing, berättar Wanja.