Text och foto: KRISTINA
Tomas har arbetat sig upp i filmvärlden från att sköta fikabordet på filminspelning via assistentjobb till att vara huvudklippare för produktioner många av oss sett.
I en supermysig villa på Skoghall bor Tomas med sin fru Madelene, de två barnen Tove och Rasmus samt hunden Yoshi och katten Zelda. Tomas växte upp här på ön men flyttade ifrån kommunen när han gjorde lumpen i Skövde. På gymnasiet gick han Natur på Sundsta Älvkullen men visste inte vad han skulle bli.
– I högstadiet kommer jag ihåg att jag ville hålla på med film och ville egentligen gå mediaprogrammet. Jag höll på med teater och gjorde ofta sketcher på roliga timmen och var med i cabarén och tyckte det var kul, berättar Tomas.
Media var det hetaste som fanns då och intagningskraven var otroligt höga. Tomas, som inte var så intresserad av att plugga, låg på medelbetyg och hade ingen chans att komma in. Så det fick bli Naturvetenskapsprogrammet med inriktning data, och tänkte att han kunde jobba med film i datorn på något sätt.
Teaterscenen släppte han inte, i början av gymnasiet spelade han Jonathan i Bröderna Lejonhjärta på Värmlandsteatern, på Lilla Klara-scenen. Han gick deras teaterkurser, var med mycket bakom scenen som scentekniker och roddade med allt möjligt som behövdes.
– Den världen intresserade mig och det var otroligt lärorikt, berättar Tomas.
Tomas träffade Madelene från Sala när de båda arbetade som assistenter på ett läger under sommarlovet mellan andra och tredje året i gymnasiet. Ett distansförhållande inleddes, och efter gymnasiet flyttade Madelene till Karlstad för att läsa på universitetet.
För att skjuta upp lumpen och få lite mer tid för att bestämma vad han skulle bli, valde han att gå ett fjärde år på gymnasiet med inriktning data. Men sedan blev det lumpen i Skövde och väl tillbaka flyttade paret ihop i en studentlägenhet på Sommarro. Tomas valde att plugga vidare och kom in på Multimediaprogrammet på universitetet. Med facit i hand var det helt fel utbildning för Tomas. Multimediaprogrammet är tvärvetenskaplig; Media och kommunikation och Informatik.
– Informatik behövde jag ju inte alls, programmering, systemvetenskap och allt det, skrattar Tomas. Men mediadelen var ju väldigt rolig, vi gjorde mycket film. Vi var några som hängde ihop mycket och kontakterna jag fick där gjorde det ju värt det, berättar Tomas.
Efter de tre åren gick Tomas även ett par kurser i filmvetenskap, kanske för att slippa ta beslut om vad han skulle arbeta med. En kompis till en kompis i Stockholm arbetade med första Millenniumfilmen och behövde någon som kunde hjälpa till med fikabordet. Så Tomas drog till Stockholm och fick sova på en madrass hemma hos sin kompis. Under de två följande Millenniumfilmerna fick han arbeta som runner, en sorts allt i allotjänst. Och foten var inne i filmvärl-den. Tomas och klipparen fick bra kontakt, vilket senare skulle visa sig ge utdelning.
Efter projekt Millennium landade Tomas hemma och gjorde en del kortfilmer och musikvideos innan klipparen hörde av sig. Han hade opererat sig och behövde hjälp.
– Jag åkte till Stockholm och var hans armar egentligen, skrattar Tomas. Vi satt tillsammans på dagarna, men på kvällar och nätter fortsatte jag själv, för att lära mig.
Sedan följde olika småjobb på filminspelningar, främst korta grejer som reklamfilmer, innan Tomas fick anställning på produktionsbolaget Marilyn i Karlstad. Paret fick sitt första barn 2011, Tove. Under semestern åkte Tomas till Stockholm och jobbade med klipparen igen. Han grovklippte då tv-serien Hinsehäxan. Tillbaka till Marilyn där han blev kvar till julen 2011, då han sa upp sig och var pappaledig. Under våren kontaktades han av klipparen igen, som skulle klippa två Maria Wernfilmer. De bestämde sig för att dela på uppdraget, men klipparen fick plötsligt in flera andra jobb.
– Vi tittade och diskuterade mycket, men det blev som så att jag gjorde det helt själv, berättar Tomas.
På tur stod julkalendern Barna Hedenhös uppfinner julen, ett jobb som tog mycket tid under ett halvår. Efter det tog Tomas kontakt med produktionsbolaget Pro Lounge i Västerås som han tyckte verkade intressanta, och tillsammans med dem gjorde han en hel del reklam- och företagsfilmer under flera år.
2014 hörde regissören för Maria Wern av sig och ville att Tomas skulle klippa de två nya filmerna. Tomas tackade ja och klippte denna gång i helt egen regi. I den vevan blev han pappa igen, till Rasmus.
Sedan fortsatte samarbetet med Pro Lounge, först jobbade han som klippare men i förlängningen även med idé, manus och regi. Som till exempel reklamfilmen Skeppsbrott för Bauhaus, där Peter
Stormare bygger en flotte på en öde ö. Och under våren 2015 flyttade familjen till Hammarö.
Dessa år med Pro Lounge fick ibland avbrott, som när Tomas var huvudklippare av alla avsnitt av julkalendern Jakten på tidskristallen.
I början av 2020 skulle Pro Lounges regissör ta ett sabbatsår och ville att Tomas skulle vikariera.
– I princip från att jag visste att jag skulle ha jobb hela året så försvann alla jobb på grund av pandemin och vi fick avbryta. Jag hade då ingen aning om vad jag skulle göra, berättar Tomas.
Räddningen blev Västanå Teater som kontaktade Tomas under våren. De behövde hjälp med att göra en onlinekonsert, en sorts komprimerad version av pjäsen för att ge publiken en försmak då de inte kunde genomföra den live. Tomas fick stå för hela filmproduktionen. En likadan variant gjordes av julföreställningen senare det året.
– Under hösten 2020 kändes det mesta otroligt ledsamt. Man visste ju inte vad som skulle hända, hur länge pandemin skulle pågå. Kanske var det den nya verkligheten? Det var fruktansvärt, berättar Tomas.
Med året 2020 i ryggen tackade Tomas sedan ja till allt som kom in. Bland annat klippte han ett avsnitt av ett barnprogram och avslutade klippningen av två avsnitt av Hamilton.
– Det känns som jag jobbade konstant med många små uppdrag under hela 2021 och det resulterade i att det blev ett väldigt bra år rent ekonomiskt, berättar Tomas som startade sitt aktiebolag Sweet Nothings våren -22.
Regissören för Hamilton hade fått uppdraget att göra en tv-serie för Netflix (En helt vanlig familj, efter en roman av Mattias Edvardsson) och ville att Tomas skulle hjälpa till att klippa de två första avsnitten. Den är i skrivande stund helt klar men har inte släppts än.
Just nu andas Tomas ut efter en mycket hektisk period med att klippa skräckfilmen Canceled, med influencern Joakim Lundell som producent. Ett annorlunda projekt då tidplanen var ovanligt tajt. 8 maj började Tomas klippa och 8 augusti var han klar. Premiären var 25 augusti.
– Normalt tar en långfilm ungefär två och ett halvt år från att man börjar till en helt färdig film, men här visste vi redan från början att det skulle gå betydligt snabbare och att vi inte skulle kunna arbeta som vi brukar. Under förutsättningarna har vi gjort ett jättebra jobb. På gala-premiären i den fullsatta salongen lät det som att vi åkte bergochdalbana, det skreks och var jättehärligt. Jag tycker att Joakim Lundell är viktig för svensk film för han skapar en bredd och drar folk till biograferna, berättar Tomas.
Tomas har gått från att koka kaffe till att jobba som huvudklippare. Och roligaste uppdraget är julkalendern 2017 tycker han.
– Resultatet blev så kul, det är kanske inte den bästa julkalendern men den är härlig, galen och emotionellt väldigt rörande. Det finns ställen där jag sitter och gråter, det är så fint. Men så var det också på Hedenhös. Pappa Ben är väldigt tramsig, men när han är allvarlig så är han allvarlig på riktigt. Det är då det bränner till och det finns en emotionell grund, berättar Tomas.
Nu ska Tomas och regissören
Oscar skriva ett manus tillsammans. En intensiv skrivarvecka på annan ort väntar inom kort, och om det faller väl ut kommer de gå in 100 % för att göra film tillsammans.
– Det blir nog en skräckfilm, det finns mycket att hämta där. Och vi vill göra saker vi inte hade möjlighet att göra i Canceled. Vi har en massa idéer, så vi får se var vi landar, avslutar Tomas.
Nedan ser ni en bildkavalkad på Tomas och några av de filmer han arbetat med. Och jobbarkompisen Yoshi som alltid är med husse vart han än jobbar. Och katten Zelda.